Eмисия новини
от 00.00 часа

Премиерът и опозицията влязоха в спор за чистотата на въздуха

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и опозицията влязоха в словесен спор за чистотата на въздуха в страната. В декларация от трибуната на парламента Манол Генов от БСП обвини властта в провал в политиката за подобряване качеството на въздуха.

"Дами и господа управляващи, хората излизат с маски по улицата, за да не дишат замърсения въздух. Те ще станат все повече и повече, но все по-скоро повече хора ще осъзнаят, че това не е просто заради непоносимостта към замърсения отровен въздух, а е непоносимост към тези, които управляват по този начин държавата в последните 10 години", заяви депутатът от БСП.

Премиерът Борисов контрира, като пое ангажимент да изпълни всички мерки за чистота на въздуха, заложени от кабинета "Орешарски".

Помня, 2009-та година-2008-ма, когато бях кмет, над София се виеше от "Кремиковци" дим с всички цветове на дъгата. Така че ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде, но поемам ангажимент по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които Министерството на екологията тогава е приело или е искало да въведе, да ги направя".

Премиерът участва в парламентарния контрол и защити намерението на правителството за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност, като превенция и намаляване на пътните произшествия:

Анализът ни, включително и след последните инциденти с много загинали показва, че усилия, мерки, информация има и в различни институции, но липсва координационен механизъм, който да ги свързва и да обединява усилията на всички участници в процеса. Затова правителството предложи и подготвя в момента създаването на Държавна агенция за пътна безопасност.

Проектът за Държавна агенция по за пътна безопасност е на ниво обществено обсъждане. Създаването й няма да отмени функциите и на сега действащите институции.


Още от