Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв може да сигнализира за пауза в цикъла на повишаване на лихвените ставки

Възможното заемане на позиция "на изчакване" от Фед доведе до рязко възстановяване на Уолстрийт в края на вчерашната търговия

Представителите на Федералния резерв обмислят дали да не сигнализират за заемане на "изчаквателна" позиция след очакваното от всички увеличение на основната американска лихва на заседанието на 18-и и 19-и декември, което би могло да доведе до забавяне на темпа на повишаване на лихвените ставки през следващата година, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Членовете на Фед все още смятат, че посоката на краткосрочните лихвени проценти ще остане възходяща през 2019 година, според техни последни интервюта и публични изявления. "Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че те стават все по-несигурни относно това, доколко агресивно трябва да се увеличават лихвените ставки и до какви нива трябва да стигне федералната фондова лихва, като в същото време изглеждат все по-склонни да заемат позиция "на изчакване", преценявайки как се държи икономиката на САЩ в резултат на досегашния цикъл на затягане на лихвите.

Съгласно една нова стратегия за бъдещата парична политика, зависеща от постъпващите икономически данни, Федералният резерв може да се откаже от предсказуемото повишаване на лихвите на всеки три месеца, което беше в сила през последните две години, като го замени с възможността за забавяне на темпа на лихвен растеж на някое от предстоящите заседания, отбелязва "Уолстрий джърнъл".

Според досегашния модел Фед трябваше да повиши отново основния лихвен процент на заседанието през март 2019 година, но към този момент централните банкери сякаш вече не са сигурни, когато ще предстои този ход след очакваното от всички увеличаване на федералната фондова лихва на срещата на 18-и и 19-и декември.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че последните сътресения на капиталовите пазари засега не са повлияли на мнението на Фед, че икономиката на САЩ продължава да има стабилна основа, като растежът остава силен, а безработицата – ниска. Известното отслабване на инфлацията през последните месеци и поевтиняването на цените на петрола, което може да доведе до нейно по-нататъшно понижение, обаче могат да смекчат нагласите на Фед относно продължаващото увеличаване на лихвените ставки, целящи да предотвратят евентуално прегряване на американската икономика.

Информацията на "Уолстрийт джърнъл", че членовете на Федералния резерв обмислят дали да не сигнализират, че ще заемат позиция "на изчакване" след все още доста вероятното последно повишение на лихвите по-късно този месеца и че те ще забавят темпото на затягане на лихвите догодина, допринесе за снощното рязко възстановяване на пазара на акции на Уолстрийт след бруталните разпродажби в началото на търговията.

Индексът DJIA приключи вчерашната сесия със скромно понижение от 79 пункта (понижение с 0,3%), след като в даден момент индексът на сините чипове се раздели с цели 785 пункта. Това се оказа най-значимото "обръщане" на посоката на пазара от 4-ти април насам. Индексът S&P500 пък затвори снощи с понижение от едва 0,15%, докато индексът Nasdaq Composite дори приключи с повишение от 0,42%, след като в даден момент от търговията технологичният индекс се срина с 2,4%.

Трябва да се има предвид, че опасенията относно агресивната политика на Фед на затягане (повишаване) на лихвите, в комбинация със страховете около влошаващите се търговски отношения между САЩ и Китай, бяха най-сериозните източници на тревога за инвеститорите на Уолстрийт през отминаващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна