Eмисия новини
от 05.00 часа

Има физическа охрана на пропадналия участък на оградата по границата с Турция

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започва проверка в завод „Арсенал“, за да се установи дали и как е изнасяно оръжие оттам. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в коментар за акцията със заловено оръжие в Казанлъшко:

„В рамките на тази проверка ще трябва да се изясни дали първо оръжията и частите за тях са изнесени от завода, дали са произведени там и на какъв етап от технологичния процес са изнесени. Така че това е една сложна експертиза, която ще даде отговор дали това оръжие, то само по себе си не е краен продукт и не е маркирано със съответните маркировки на завода производител и ние трябва по друг начин да разберем къде е произведено“.

Предстои проверка и по публикуваните вчера от депутата от БСП Николай Цонков снимки на разрушен участък от граничното съоръжение с Турция:

„В конкретния случай първо трябва да видим дали снимката е направена в реално време и съответно дали е извършено престъпление, съгласно промените в закона, така че това ще бъде предмет на проверката. Реално изнасянето на филмови материали и снимки от това съоръжение и от начина на охрана на границата, естествено че тази информация не я придобиват само добронамерени и съвестни граждани. Мерките са, който наруши закона, се предприемат действия за доклад, образуване на досъдебно производство и съответно предаване на съд“.

Министър Младенов съобщи, че вече е назначена физическа охрана в участъка. Дислоцирани са и термовизьори до приключване на строително-монтажните дейности по възстановяване целостта на оградата.

Още от