Eмисия новини
от 05.00 часа

Калоян Методиев: Не виждам БСП като протестна партия

Калоян Методиев

Отказът на лидера на БСП Корнелия Нинова да отиде на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон, където се очаква да бъде преизбран Сергей Станишев за председател, не остави еднозначен отговор в редиците на социалистите. В четвъртък лидерът на социалистите Корнелия Нинова се отказа от лично присъствие там и се обоснова с евентуално приемане на някои решения, които противоречат на позициите на БСП, независимо от това Сергей Станишев ще получи подкрепа:

“Сергей Станишев за президент на ПЕС, подкрепяме го и нашите гласове, на делегацията, ще бъдат за него. Конгресът ще приеме резолюция за равенство на половете, в която се призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство. Не приемаме това и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си. Относно политиката по миграция, в която се предлага всяка държава да поеме солидарно отговорност за приемане на мигранти, и ако това не се случи, да бъдат налагани финансови и икономически санкции, което ние не приемаме“, казва Нинова.

Критика за своето решение ръководството на БСП получава от бившия депутат и член на Висшия съвет на социалистите Георги Божинов:

“Аз ще го направя в две изречения, това което виждам, че се случва, няма добро обяснение“ и допълни:

“Аз лично, за себе си, нямам обяснение“.

“Може би това е един финален акорд на тази линия на разединение в партията, на обявяване на едни, че са стари и излишни, на други, че са неудобни, на трети, че са инакомислещи, че не са безропотно съгласни. Това е точно противотеза на онова, което е необходимо за единение на всичко, което е битувало в партията, битува днес и е битувало по-рано. Онова, което в обществото е конструктивно и би било полезно, от едно такова единение се нуждае България. Нуждае се от такива фигури – едроскроени, които могат в своето виждане да обединят хора, които на пръв поглед са различни. И затова една такава линия е обречена рано или късно на провал“, допълни още Божинов.

Георги Божинов е на мнение, че дори различната позиция се защитава с лично участие, което легитимира и лидерска позиция.

Коментар на тези събития направи политологът д-р Калоян Методиев в интервю за предаването “Хоризонт за вас“:

“Смятам, че това е разделение, което си съществува от доста време. Просто ставаме свидетели на един пореден модел, който демонстрира и Сидеров. Станишев и Сидеров демонстрират всъщност едно и също. Ако ние не сме водачи на евролистата, взривяваме всичко. Това са хора без чувство за мярка. Станишев има 10 или 11, не помня колко, поредни изборни загуби. И то от една и съща партия, без да си подаде оставката, което е рекорд в света, в историята“, отговори Методиев на въпрос на водещия дали има нова линия на разделение в БСП и поясни дали отказа на лидера на БСП Корнелия Нинова да отиде на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон по някакъв начин е свързан с намерения на Станишев относно листата за евроизборите:

“За мен усилията, които той прави в последната година, са насочени в тази посока и използва всеки удобен случай, за да се опита да се налага и в партията, но от известно време това вече е и национален проблем, не е вътрешен проблем на БСП. Защото, ако той наистина успее да го направи, ако стане водач на листата, това означава, че ГЕРБ ще спечели евроизборите. Свалят Нинова, оттук следва коалиция между антикомунистите от ГЕРБ и комунистическоолигархичното крило в БСП, така да го наречем. Опитват се да свалят Радев и в общи линии това ще е цялата 2019 година и обозримото бъдеще. Този вътрешен проблем, тази амбиция на Станишев, вече е политически въпрос с национално значение и не е толкова важен ПЕС в случая, защото ПЕС, така или иначе, е една организация, която на общоевропейско ниво се маргинализира с много бързи темпове през последните години“.

Въпросът дали решението да отидат двамата заместник-председатели не е свързано с двата документа, с които социалистите не са съгласни – Истанбулската конвенция и Пакта за миграция, и подтекстът, стоящ зад този отказ, Методиев коментира така:

“Разбира се, не само, но и политически. Аз просто изведох нещата една крачка напред. Политиките в случая са и повод. Защото става въпрос за двата документа, в които има коренна разлика между Източна Европа и Западна, става въпрос за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН", каза Методиев и допълни, че “реалният партньор на ПЕС в България е “Да България“ на Христо Иванов. Ако трябва Станишев да води листа и ако това е залогът, то той трябва да води тяхната листа“, каза той и отговори на въпроса как Станишев ще оглави листата без санкция на ръководството, ако приемем тезата, че има противоборство Станишев - Нинова:

“Правят се усилия. Така че не бих го подценил, още повече в тая зима, която се очертава много тежка. И за правителството, от една страна, и за политиките – виждате какво се случва с него, със рейтинги, със сривове. И за опозицията, която е важна в това уравнение, и за извънпарламентарните, за всички. Просто трябва да поставим тоя сблъсък в много по-широк контекст и разбира се паневропейски, защото политиките на ПЕС са парекселанс антиевропейски. Те губят почва, защото подлагат на съмнение целия Европейски съюз като проект. С това натискане на тези либерални политики на всяка цена. С тази фиксация върху мигранти, върху малцинства и т.н., което не е в дневния ред на Европа. Т.е. те са общоевропейски проблем, така че оценявам отказа на Нинова да участва като нещо положително. И мисля, че това ще допринесе за нейния рейтинг в случая“.

“Много, много общо казано и съвсем условно. На базата на тия политики, на базата на заявките, може да го определим като социално-консервативно, от една страна послание и от друга страна това либерално, което събира и доста странна конфигурация от олигарси, бизнесмени, палеокомунисти и все недоволни от новия курс в партията“, коментира той обобщението на водещия за появата на две крила в БСП - едно либерално, което гравитира около Сергей Станишев и едно консервативно, което е близо до председателя Корнелия Нинова.

В края на разговора Методиев направи тълкуване на изследването на “Галъп Интернешънъл“, според което 70% от българите подкрепят протестите срещу управлението:

“Напълно споделям изводите, наблюдаваме го от началото на годината - всъщност от януари до ден днешен не се е спряло със скандалите около управлението и недоволството закономерно расте през цялата година. Нормално е улицата да почне да изразява недоволство, защото няма по какъв начин друг да се решават проблемите в държавата, а те се трупат нон стоп“.

На въпрос на водещия дали БСП ще бъде припозната като политическия авангард, който може да поведе протестиращите хора отговори:

“Трудно, аз не виждам БСП като протестна партия. Те нямат тази традиция, ако успеят да бъдат припознати, ще бъде по-скоро изненада за мен. В момента властта се търкаля по улиците, но това не означава, че няма да има алтернатива и не би могла да възникне такава – просто винаги от хаоса се ражда нещо“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от