Eмисия новини
от 00.00 часа

Забавяне на растежа на заетостта в САЩ, но при силен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Растежът на заетостта в САЩ се забави през ноември по-силно от очакваното, но нивото на безработица стабилизира в 49-годишното септемврийското дъно, а заплатите се повишиха за втори пореден месец с най-силно темпо от близо десет години насам, което е поредно доказателство, че пазарът на труда във водещата световна икономика остава доста силен.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през ноември с 155 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-добро повишение с около 190 000, показват данни на Министерството на труда. Въпреки по-слабия растеж това представлява рекордно в историята повишаване на заетостта в САЩ за 98-и пореден месец. В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха известна низходяща ревизия, като тези за септември бяха ревизирани слабо нагоре до 119 000 (при предишна оценка за 118 000), а тези за месец октомври надолу до 237 000 (при предишна оценка за растеж с 250 000).

За първите единадесет месеца на годината бяха разкрити средномесечно 206 хиляди нови работни места, което е над техния средномесечен растеж със 182 000 през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018-а ще се окаже осмата поредна година с растеж на трудовата заетост от най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица оправдава очакванията, стабилизирайки за трети пореден месец в септемврийското 49-годишно дъно от 3,7% – най-ниско ниво на американската безработица от декември 1969 година (от Виетнамската война насам). През миналия месец трудова сила в САЩ се увеличи нетно със 133 хиляди, което доведе до стабилизация на дела на американците, търсещи работа, или т.нар. "норма на заетост", на октомврийското ниво от 62,9%. Въпреки това "нормата на заетост" продължава да се задържа недалеч от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година).

През ноември в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 161 хиляди работни места (при очаквания за малко под 200 хиляди) и след цели 251 хиляди през октомври, в държавния сектор бяха съкратени 6 хиляди служители, заетостта в промишления сектор се увеличи със солидните 27 хиляди, докато новите работни места, разкрити в строителния сектор, нараснаха с едва 5 хиляди.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ обаче се повиши през ноември с 6 цента, или с 0,22% спрямо октомври, достигайки 27,35 долара на час. На годишна база осредненото заплащане на труда нарасна за втори пореден месец с 3,1%, отбелязвайки най-солидно повишение от април 2008 година насам. Това представлява второ поредно увеличение на часовото заплащане над важната бариера от 3,0% за пръв път от края на последната икономическа рецесия и е ясен знак, че все по-затягащият се трудов пазар и недостигът на квалифицирана работна ръка принуждават американските компании да предлагат по-високи заплати, допринасяйки по този начин за по-сериозен инфлационен натиск. Продължителността на средната работна седмица през ноември обаче се понижи до 34,4 часа от 34,5 часа през октомври.

Днешните смесени данни на Департамента по труда изглеждат в подкрепа на очакваното от почти всички четвърто за годината увеличение на основната американска лихва на заседанието на Федералния резерв на 18-и и 19-и септември. В последно време обаче се прокрадват сигнали, че Фед може да обяви промяна в досегашната си политика на устойчиво затягане на лихвите и да предприеме през следващата година "изчаквателна" позиция, която включва внимателна оценка на постъпващите икономически данни, преди всяко ново евентуално повишаване на лихвените ставки.

Още от