Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел произнесе последната си реч начело на германския Християндемократичен съюз

Ангела Меркел произнесе последната си реч начело на германския Християндемократичен съюз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел произнесе последната си реч начело на германския Християндемократичен съюз, след като през октомври обяви, че повече няма да се кандидатира за лидер на консерваторите. В Хамбург тече конгресът за избиране на наследник на Меркел.

Емоционалната прощална реч на Ангела Меркел беше последвана от близо девет минути аплодисменти, а някои издигнаха плакати "Благодаря шефе!". В половинчасовото изказване Меркел изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство. Тя призова ХДС да не забравя християнските си ценности и предупреди за трудностите като климатичните промени, Брекзит и запазването на европейското единство. И завърши с благодарност за 18-те години гласувано доверие.

„Не съм се родила нито като канцлер, нито като партиен лидер. Настъпи моментът да отворя нова страница. Днес, в този момент, съм завладяна от едно единствено чувство - от чувството на благодарност. За мен беше удоволствие и чест“.

Накрая Меркел припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата в провинция Саар през 2017 година, като по този начин намекна, че подкрепя за свой приемник Анегрет Крамп-Каренбауер. Предстои хилядата и един делегати на конгреса на партията да изберат наследник на Меркел.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна