Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирис на фекалии създаде работа на Ловешката община по разчистване на сметище

Снимка: БГНЕС

Жители на Ловеч сигнализираха, че във вилната зона на квартал “Червен бряг“, че от специализиран камион се изхвърлят фекални отпадъци на 100-ина метра от жилищни блокове и пред вилата на собственика на камиона. А наблизо се образувало и голямо нерегламентирано сметище.

Жителите твърдят, че там фекални води се изхвърлят от години, а миризмата от тях се усеща много често.

На проверката със зам.- кмета на Общината - Даниел Колев и инспектора от Регионалната здравна инспекция – Искра Стойкова, бе и кореспондентът на БНР в Ловеч.

“Констатираме, че тук са изхвърлени наистина с неясно съдържание, отпадъчни или води от шахти, или други такива канализационни води. Предвид това, че е хладно доста времето, миризмата се усеща. Не е редно. Дори да не е жилищен квартал – има си ред и начин, и законова уредба, която казва как и по какъв начин  се изхвърлят всички тези отпадъци“, каза Колев.

“Също така се усеща една зловонна миризма, най-вероятно фекална. Отпадни води са изливани в това дере. Такова изхвърляне, дори и на такива отпадъци – не е редно. Има си регламентирано сметище, където трябва да бъдат изхвърляни тези отпадъци“, каза Искра Стойкова.

Камионът почиства септични ями и “селски тоалетни“, обясни собственикът Илия Цонев и обясни действията си.

“Мия камиона, то вътре е само утайки, то винаги се наслагва в цистерната. По принцип, това даже, доколкото ми е известно го използват и за наторяване, ако погледнете в Австрия, в Германия – това се използва за наторяване“, защити се той.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен посочиха, че въпросният камион не е регистрират да извършва подобна дейност.

Собственикът призна, че се занимава с тази дейност от 15 години и добави: „Няма къде да мия. Винаги тук е мит, не на друго място“.

Илия Цонев смята, че няма да бъде санкциониран и „контраатакува“ с образувалото се наблизо незаконно бунище, за което сигнализирал, а наказани няма.

Собственикът бе поканен в общината, за да представи документите за извършваната от него дейност.

Зам-кметът Колев посочи какви обяснения е дал той и какво ще предприеме общината.

“Казва, че било едва ли не еднократно, пък и бил теч на крана и други оправдания от негова страна, като нарушение, извършено от лицето по закона за почвите, ще му бъде съставен акт за административно нарушение“, каза той. И посочи, че глобата ще е от 200 до 800 лв.

Цонев обаче недоволства, че нищо не се прави срещу сметището, а съпругата му каза как спирали камиони, 3 тона с мас изхвърлили, как ВиК затрупали три шахти. Тя снимала камионите, изпратила снимките, но никой от никъде не дал отговор.

Екологът на общината Георги Нинов, който присъства на проверката, каза, че „не вижда начин, който да установят причинителите на замърсяването, за да си го отстранят“. И обеща да бъде сложена предупредителна табела.

От Регионалната здравна инспекция в Ловеч казаха, че ще издадат предписание на общината сметището да бъде разчистено, а зам.-кметът Колев обеща това да стане веднага, когато се подобрят метеорологичните условия.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна