Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожектират “Всички вкупом“ в памет на режисьора Иван Росенов

Кино "Одеон"
Снимка: Фейсбук

Днес се навършват 10 години от смъртта на режисьора Иван Росенов. Във вторник от 17 часа във филмотечно кино “Одеон“ ще бъде представен, в негова памет, един от неговите филми – "Всички вкупом“, който е направен през 1991 година.

“Това е един документален филм, да подчертая, не е измислен, бих казала и това е много ценно. Това веднага 1991 година, по време на доста бурните събития в нашата страна, хората са там, но най-важното е, човека затворен в психиатрична клиника в този момент“, каза Елена Жандова в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Ние си задаваме въпроса, гледайки филма, кой е луд всъщност“, продължи тя.

“Една критичка Геновева Димитрова е написала следното за този филм през 1992 година: “един човек се лута из самотата си – независимо дали е на “Джулай“ във Варна, във психиатрична клиника, или на площад Славейков – нормални, луди, по-луди, болни, грешни – какви сме всички ние на фона на Румен, който твърди, че е минал през слънцето“, каза още Жандова.

Тя разказа и за личността и посоката на интереси на самия Иван Росенов:

“Иван Росенов е един необикновен човек, като същност. Необикновен творец, ако проследим неговите работи, а също така и човек с необикновена съдба. За съжаление той си отиде на 57-годишна възраст“.

“Той започва с игралния филм “Поетът и дяволът“ - единствения филм за поета Христо Смирненски, който се оказва, също така и дебют на актьора Владо Пенев, което ми казва колко остро око още с първата си работа Иван е имал“, допълни още.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна