Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малки математици от Пловдив се върнаха с медали от състезание по математика в Пекин

Учениците от СУ "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив за втора година се явяват на това престижно състезание
Снимка: БТА

Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив се завърнаха със спечелени сребърни и бронзови медали от деветото Световно отборно първенство по математика в Пекин, Китай, съобщи за БТА техният ръководител Валя Георгиева. Тя поясни, че нейни възпитаници за втора година се явяват на това престижно състезание, като тази година училището е участвало с два отбора (5 и 6 клас и 6 и 7 клас).

"Завърнахме се от Китай щастливи, децата се представиха много добре с три сребърни и две бронзови медала", каза Валя Георгиева. Тя сподели, че България е сред страните учредителки на световния шампионат преди девет години и всяка година в него участват български ученици. Преди две години, благодарение на многото спечелени отличия на Световното математическо състезание "Математици без граници", училище "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив е получило квота за участие в Световния отборен шампионат в Пекин. Така тази година за Китай заминават 12 възпитаници на училището в два отбора.
"Въобще не разчитахме, че ще можем да пробием с групата на "малките" -5 и 6 клас-, а се оказа, че те отборно се наредиха на 12-то място сред 55 отбора, което не е никак малко, а учениците от групата на по-големите се класираха на 5-то място от 25 отбора", поясни учителката. "Това беше буквално мелачка, за три часа децата минаха през три тура и решиха много, много задачи", добави тя.

Индивидуални сребърни отличия в Пекин са завоювали седмокласниците Йоана Илчева и Любен Мишев и Адриан Мишев от 5 клас. Бронзови медали в индивидуалната щафета са спечелили шестокласниците Милан Миланов и Ивайло Къртев.

Петокласникът Адриан Мишев (на 11 г.), каза пред БТА, че състезанието му се е сторило доста трудно, защото е било на английски език и за ограничено време. Той сподели още, че не е бил уверен в себе си и не е очаквал, че ще се представи добре, но сега е много доволен от постижението си, защото наистина не е очаквал да спечели медал. Това състезание му е показало, че има перспектива и вече е вперил поглед към предстояща математическа олимпиада в Пловдив.

"Самото състезание в Китай беше наистина трудно, но се справихме. Много ми помогна това, че успях да запазя самообладание и знанията, които госпожа Валя Георгиева успя да ни предаде", каза шестокласникът Милан Миланов. Той поясни, че учебният материал, който са взели при подготовката за състезанието е бил за 9 клас, а и времето е било недостатъчно. "Решавахме задачи в индивидуална щафета и отборно в три кръга и като цяло имахме малко време да мислим по задачите", отбеляза той. По думите му за 10 минути участниците е трябвало да решат 8 задачи, като във всеки следващ кръг броят на задачите е намалявал, но пък се е повишавала трудността им.

"Честно казано не знам как успях да преборя конкуренцията и нямах очаквания за медал", сподели Милан и добави, че още от първи клас се явява на състезания по математика и ще продължава.
Следващото предизвикателство пред възпитаниците на Валя Георгиева са квалификациите за Международно азиатско състезание в Япония през февруари, в което България ще участва за първи път.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!