Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт във Флорида

Група "Шареница", участие в Международен фолклорен фестивал "SPIFFS-2016"
Снимка: архив: Българско училище „Родина“
Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида.

Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията  "Роналд МакДоналд", която осигурява средства, подслон и храна на родители, чиито деца са настанени за лечение в местните болници, разказа в предаването "Закуска на тревата" Велислава Акола , президент на учебен център "Родина" и директор на българското неделно училище "Родина", към което е сформирана фолклорна танцова група „Шареница“. На сцена ще бъдат представени различни фолклорни  групи от Флорида, Атланта и от Торонто, Канада.
Зад инициативата за благотворителния концерт освен фолклорна танцова група „Шареница“, стоят и фолклорна група "Елит" от Тампа и фолклорна група "Хора" от Сарасота.

Във фолклорната танцова група „Шареница“ се изучават и практикуват народни танци, хора и ръченици от различни райони и краища на България, а благодарение на Радостина Герджикова, художествен ръководител на  „Шареница“,фолклорната танцова група има успешни участия в местни прояви и събития, през изминалата година и в Чикаго, споделя Велислава Акола.

За първи път Българското неделно училище „Родина“ в град Сейнт Питърсбърг, Флорида отвaря врати на 3 ноември 2013 г. година по инициатива на български родители и педагози, желаещи децата от района на Тампа Бей да имат възможността в да изучават майчин език и българска култура, а в момента го посещават 32 деца от  4 до 12-годишна възраст..В училището се изучават български език и литература, роден край, човекът и обществото, народни хора и танци  и други родни предмети.

През учебната 2015/16 г., то е с одобрен проект от Министерството на образованието и науката в България, по Националната програма „Роден език и култура зад граница-2015 г.“, за финансово подпомагане на българските училища в чужбина, а от учебната 2016/2017 г., е включено в Списъка на българските неделни училища в чужбина за финансово подпомагане от образователното ведомство.

Подробности за дейността на учебен център "Родина" в Сейнт Питърсбърг можете да откриете и на сайта:

http://www.bglearningcenterrodina.com/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна