Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ върнаха на Турция липсващите парчета на древноримска мозайка

Снимка: James Gordon, flickr

Липсващите парчета от древноримската мозайка „Циганското момиче“ мозайка бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати. 

Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през 1965 г. те са закупени за 35 000 долара от Боулинг Грийн Стейт Юнивърсити в щата Охайо, САЩ, от търговеца на антики и произведения на изкуството Питър Маркс в Ню Йорк. Основната част от лицето на „Циганското момиче“ е открита случайно през 1998 г. под една колона. През 2012 г. изследвания на американски учени показват връзка между мозайките, открити край Газиантеп в Турция, и намиращите се в Съединените щати парчета. След това Турция иска тяхното връщане. Парчетата бяха върнати в края на ноември, а днес - поставени на местата им.

Мозайката е наречена „Циганското момиче“ заради сплетените коси и издадените смугли скули на изобразеното момиче. Учените обаче все още не са изяснили с точност етническия му произход. Независимо от това, мозайката е обект на голям интерес, поради това че лицето е невероятно изразително и живо.  Мозайката е най-прочутият експонат сред 30 000 кв. м. мозайки от древния град Зеугма, изложени в музея в южния турски град. Това е най-големият музей на мозайките в света. 

Зеугма е основан около 300 г. пр. Хр., след смъртта на Александър Велики, от негов пълководец. Градът е завладян от римляните през 64 г. и в наши дни е разкрит при строителството на язовир. Става известен с откритите там множество артефакти, богати мозайки и фрески. Мозайките са били по-скъпи за изработка от фреските с бои, тъй като подреждането на стотици малки камъчета е отнемало много повече време и усилия. 

Продължава работата на археолозите за разкриване на други мозайки от древния град.

В церемонията участва и турският министър на културата Мехмед Нури Ерсой. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна