Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ съветник на Тръмп напуска

| обновено на 09.12.18 в 07:41
Джон Кели
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп съобщи днес, че най-близкият му съветник, началникът на канцеларията му Джон Кели ще напусне поста в края на годината, предаде БТА.

Кели е генерал от морската пехота от резерва, който стана началник на канцеларията на Тръмп през юли 2017 г.

Тръмп не посочи кой ще е приемникът на Кели, но заяви, че до ден-два ще обяви името му, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Според американски медии това може да бъде Ник Ейърс - 36-годишният началник на канцеларията на вицепрезидента Майк Пенс. През последните дни имаше спекулации, че Кели ще подаде оставка заради влошаване на отношенията с Тръмп.
Бившият министър на вътрешната сигурност Джон Кели бе натоварен със задачата да внесе ред в Белия дом, когато пое поста от Райнс Прибъс.
В излязлата неотдавна книга на американския журналист Боб Удуърд "Страх: Тръмп в Белия дом" Кели е цитиран да нарича Тръмп "идиот". "Безсмислено е да опитвам да се опитам да го убедя в каквото и да било. Той е излязъл от релси. Живеем в лудост. Не зная изобщо защо сме тук. Това е най-лошата работа, която съм имал", е цитиран да казва Кели.
Той отрече да е правил подобни коментари, но слуховете, че отношенията между двамата се влошават, продължиха, отбеляза ДПА.
Това е втората голяма промяна в администрацията, която Тръмп прави след междинните избори на 6 ноември, след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс подаде оставка миналия месец по искане на Тръмп.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!