Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев запали основната свещ на Ханука

| обновено на 09.12.18 в 19:44
Президентът Радев запалва основната свещ на еврейския Празник на светлината - Ханука.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев участва в еврейския Празник на светлината - Ханука в Централната софийска синагога. Запалвайки основната свещ на празника той призова да се отстояват принципите на справедливост, за да се завещае един по-добър свят за идните поколения.

“И нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни напомнят, че в нашите ръце и сърца е волята да помогнем на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро. Честит празник!“, каза президентът.

Президентът Радев отчете, че еврейската общност на България e давала светли умове, които са били част от духовните водачи на нацията.

По повод празника Ханука в Синагогата се събраха стотици евреи. На празника присъства и съпругата на президента Десислава Радева, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители.

Церемонията беше в Централната софийска синагога.

Еврейският празник Ханука започва в 25-ия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември). Той напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр. Хр.) по еврейския календар.

Свещникът за Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени