Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 30 военни паметника в Област Благоевград бяха вписани в регистрите за първи път

Това е реултатът от двуседмичната експедиция, имаща за цел да издири и впише в регистрите военни паметници и паметни знаци, които досега са оставали неописани, за първите резултати от която ви съобщихме в миналото издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“. 

Инициативата на Регионалния исторически музей – Благоевград бе подкрепена от Министерство на отбраната и Областна администрация – Благоевград. Със съдействието на общинските управи, общественици и теренни проучвания регистърът на военните паметницци вече е много по-пълен. 

„Не твърдим, че сме открили и описали всичко, затова и молим гражданите да ни съобщават за такива паметници и паметни знаци в техните населени места“ – каза д-р Кирил Алексиев, вр.и.д. директор на РИМ – Благоевград, член на комисията по регистрацията (неин председател е Иво Антонов – директор на Дирекция „Социални дейности“ в Министерство на отбраната, а сред нейните членове е и зам. областният управител на Област с административен център Благоевград Иван Стоянов).

Резултатите от експедицията ще бъдат представени подробно на пресконференция във вторник, 11 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!