Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 40 сирийски бежанци пристигнаха в Кипър

Лодка с мигранти в Средиземно море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова група от 40 сирийски бежанци пристигна късно тази нощ в Кипър с лодка от Турция. Кипър е под силен бежански натиск и настоява за колективен европейски отговор и подкрепа за страните от „първа линия”.

40-те мигранти, сред които има само една жена и едно дете, слезли от лодката на северното крайбрежие на острова в район от окупираната част на Кипър, след което са преминали пеша в контролираните от правителството територии.

През нощта са извършени първите полицейски разследвания и им е предоставена хуманитарна помощ, след което групата е отведена в центъра за настаняване край Никозия.

Бежанците заявили, че са платили по $2000 на трафикант от Турция за пътуването през морето.

Само преди две седмици друга голяма група от 47 бежанци от Сирия - 44 мъже, две жени, една от които е бременна, и непълнолетно дете, пристигна отново по трафикантски канал от Турция.

За постоянна и нарастваща тенденция на незаконни потоци на мигранти към Кипър предупреди в края на ноември вътрешният министър Константинос Петридис. Той посочи, че страната се нарежда на първо място в ЕС по пристигащи бежанци спрямо населението. Подадените заявления за статут на международна закрила през първите 8 месеца тази година са се увеличили с 55% в сравнение със същия период през 2017 г.

На срещата на върха в рамките на австрийското председателство Кипър отново настоя ЕС да изработи колективен отговор за справяне с бежанската криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна