Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата

От камарата смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда.
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за увеличаване размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лева от началото на 2019 година.

В писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на бюджетните заплати и запазване на сегашното равнище на минималната работна заплата.

Работодателите възразяват срещу административното определяне на работната заплата и заради използваните, според тях, неясни методологии, модели и параметри за нейното формиране. И още: предвиденият ръст с почти 10% не съответства на регламентите в конвенцията на Международната организация на труда, според които увеличението надвишава  с повече от 3 насто прогнозираната производителност на труда и средно-годишната инфлация от 3%.

От Стопанската камара смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда, на заетостта и особено върху хората с ниска квалификация, образование и на жените-майки и подкрепят анализа си с общ спад на заетостта в страната за последните няколко години с близо 70 000 души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна