Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подменят ВиК мрежата на най-големите села в Дупнишко

Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години.
Снимка: БНР

ВиК мрежата в трите най-големи села в Дупнишко - Яхиново, което е с най-многобройно население в Кюстендилска област, Самораново и Бистрица, ще бъде подменена, обявиха от Общината.

До края на този месец ще бъдат обявени процедурите по избор на изпълнител за подмяна на водопреносната мрежа за трите села.

Най-тежка е ситуацията в най-голямото село в Кюстендилска област - Яхиново, с над 2 хиляди жители и с около 1 000 мигранти на гурбет в чужбина, които вече се завръщат. Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години, с етернитови тръби. Там през лятото има сух режим и недостиг за повечето от около 900 домакинствата. Освен това има сигнали, че водата не е качествена като показатели и води до заболявания, дори и до онкологично заболели и до смърт, твърди бившият кмет на селото и бивш военен Николай Гогов.

Сегашният кмет Софка Скоклева обаче казва, че това са неверни и непроверени констатации - “може да имаме проблеми, но не е само при нас.Това не е причината за това, което казва той. Стара е водопроводната мрежа и сега ще се сменя, защото непрекъснато има аварии”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени