Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на германския търговски излишък през октомври, но в резултат на по-силен ръст на вноса от износа

През октомври германският внос нарасна по-силно от износа, допринасяйки за свиване на търговския излишък, което е пореден знак, че търговските търкания на Съединените щати с Европа и Китай водят до забавяне на традиционния двигател на растежа на най-голямата европейска икономика.

Според федералната статистика Destatis германският експорт нарасна през октомври с 0,7% спрямо септември, когато се сви с 0,7% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,8%), докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-слаб растеж с 0,4 на сто. В същото време вносът в Германия нарасна с 1,3% спрямо септември, когато се понижи с 0,1% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,4%) и при прогноза за по-слабо увеличение с 0,5 на сто.

В резултат на по-силния ръст на вноса спрямо износа търговският излишък на Германия на сезонно-коригирана база се сви през октомври до 17,3 млрд. евро от 17,7 млрд. евро през септември.

На годишна база германският износ пък се повиши през октомври с 8,5% до 117,2 млрд. евро, докато вносът нарасна с 11,3% до 98,9 млрд. евро, като търговският излишък на некоригирана база остана на септемврийското ниво от 18,3 млрд. евро, но се сви спрямо излишък за 19,1 млрд. евро през октомври 2017 година.

През октомври експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се повиши на годишна база с 8,1% до 69,8 млрд. евро, а вносът от тези страни нарасна със 7,5% до 55,1 млрд. евро. В същото време износът на стоки към страните извън ЕС (към трети страни) се увеличи на годишна база до 47,4 млрд. евро, докато вносът в Германия от трети страни нарасна с 16,4%, достигайки общо 43,8 млрд. евро.

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът по баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се влоши през октомври до 15,9 млрд. евро от 19,5 млрд. евро точно преди година и спрямо излишък за 21,1 млрд. евро месец по-рано.

Въпреки по-добрите от очакваното данни за растежа на вноса и износа агенцията за кредитен рейтинг DBRS предупреди в понеделник, че "експортно-ориентираният индустриален сектор на Германия, който е добре интегриран в световните вериги за доставки, би могъл да пострада несъразмерно от по-слабото икономическо поведение в глобален план или от въвеждането на нови тарифи".

Независимо от това вътрешното търсене продължава да подкрепя растежа на най-голямата европейска икономика, допълни агенция DBRS.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени