Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка намали рязко прогнозата си за икономическия растеж през четвъртото тримесечие

Френската икономика ще отбележи по-слаб от очакваното растеж през четвъртото тримесечие на годината, тъй като вълната от антиправителствени протести, заляла страната през последните седмици, вреди сериозно на бизнес активността, показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на Франция.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода октомври – декември с едва 0,2% спрямо предходните три месеца, когато френската икономика отчете растеж от 0,4% и при предходна оценка на Централната банка за експанзия от 0,4 на сто и през четвъртото тримесечие.

Силно занижената прогноза на Френската централна банка се базира на последно проучване за ноември, показващо рязко влошаване на бизнес активността в промишления сектор до 4-месечно дъно при известна стабилизация на активността в сферата на услугите и в строителството. Банката подчерта, че антиправителствените протести в Франция са навредили сериозно на производствените вериги на доставки и на търговията на дребно, което ще се отрази негативно на бизнес активността и през ноември.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, спадна през ноември до 101 пункта от 102 пункта през октомври (низходяща ревизия от 103 пункта), достигайки най-ниско ниво от месец май насам, като редица мениджъри от автомобилната и хранителната индустрия съобщиха за негативно влияние върху техния бизнес в резултат на протестите на т.нар. "жълти жилетки". Натовареността на производствените мощности също се понижи до 4-месечно дъно, докато растежът на производството, доставките и на наемането на персонал де факто спря, показва последното бизнес проучване на Централната банка.

Активността в сферата на услугите стабилизира на октомврийското ниво от 102 пункта, задържайки под многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Въпреки стабилизацията мениджърите в сферата на услугите съобщиха, че общото търсене през ноември е било най-слабо от август 2016 година насам, като особено слаба активност е била отчетена в ресторантьорския бизнес, в транспортния и при продажбите на автомобили.

Секторът на търговията на дребно също пострада солидно от протестите и безредиците в централната част на Париж точно по време на ключовите предпразнични дни на пазаруване. Френската федерация на търговците на дребно оцени, че секторът вече е загубил около 1 млрд. евро приходи от масовите безредици.

Индексът на бизнес активността в строителството пък стабилизира на октомврийското ниво от 105 пункта.

Преди протестите икономистите очакваха ускоряване на френския икономически растеж през втората половина на годината с оглед на намаляването на данъците, имащо за цел повишаване на покупателната способност и на потребителските разходи.

Забавянето на растежа допълнително ще усложни усилията на президента Еманюел Макрон за основен ремонт да френската икономика – усилие, което вече се намира под безпрецедентен натиск след четири последователни уикенда на агресивни протести.

В понеделник финансовият министър Бруно Льо Мер също предупреди, че протестите ще струват много скъпо на френската икономика. Малко преди публикуването на данните на Централна банка Льо Мер посочи пред френско радио, че протестите ще доведат до намаляване на френския икономически растеж с около 0,1 процентни пункта през последното за годината тримесечие.

Заместник финансовият министър Агнес Рание-Рунаше пък отбеляза, че икономиката на Франция ще нарасне през настоящата година с около 1,5%, тъй като вълната от протести в Париж вреди сериозно на търговията на дребно и на туризма преди коледните празници.

Трябва да се има предвид, че официалните правителствени прогнози бяха за повишение на БВП с 1,7% през 2018-а година, докато френската национална статистика Insee очакваше икономически растеж от 1,6 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна