Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси и необходимости. В предаването „Преди всички“ режисьорът на спектакъла Гергана Димитрова разказа:

"Мовименто/Вариации" е спектакъл, който всъщност се състои от 5 минипиеси – 5 малки истории, които разказват за различни герои, персонажи, които са обединени от темата за движението. Гледайки го, ние започваме да се питаме – ние ли се движим, нас ли ни движат и накъде отиваме. Като всеки спектакъл, който уважава себе си, той провокира въпроси“.

Поводът, по който започнахме да развиваме тази тема, е миграцията, посочи Димитрова и добави, че темата е развита от миграцията на животните, за да се размножат, до миграцията на хората.

„Обединяват се по много парадоксален начин тези толкова различни теми. Тъкмо това е най-интересното за мен като режисьор“, коментира тя.

Спектакълът е за случайна публика, защото той говори за нас тук и сега, отбеляза още Гергана Димитрова. Тя не смята, че човек трябва да е специално подготвен за него.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна