Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледа с Гершуин" е мотото на концерта тази вечер в зала "България"

Людмил Ангелов свири Рапсодия в синьо със Софийския духов оркестър

За руското влияние в музиката на големия американски композитор и за симбиозата между джаз и класика

Тази вечер от 19 часа в зала "България" е (вече) традиционният коледен концерт на Софийския духов оркестър. Заглавието е красноречиво – Коледа с Гершуин!

Диригентът Юли Дамянов е подготвил една чудесна програма с всички най-знакови творби на големия американски композитор – от Кубинската увертюра, през Един американец в Париж до избрани моменти от Порги и Бес (тук солисти ще са Еделина Кънева и Александър Мутафчийски). Финалът ще е за Рапсодия в синьо и оттук именно тръгва разговорът ни с пианиста Людмил Ангелов, за когото това е своеобразен дебют. Един интересен нов проект, първо съвместно музициране със Софийския духов оркестър, очаквам го с голям трепет – казва базираният в Испания пианист. С музиката на Гершуин Людмил Ангелов е свързан отдавна – някои от първите ми стъпки на концертния подиум са били именно с Рапдосия в синьо и Концерта във фа, при това със Симфоничния оркестър на БНР под палката на Александър Владигеров, който много обичаше и често изпълняваше музиката на Гершуин.

Людмил Ангелов признава, че много обича Гершуин – той е един от най-интересните и оригинални творци на ХХ век. Смята, че значимостта на песните на Гершуин за музиката на ХХ век е съпоставима с тази на песните Шуберт през ХІХ век. 

Чуйте цялото интервю – разсъждаваме за руското влияние в музиката на родения в семейството на руски евреи, емигрирали в Америка, композитор. 

То се усеща силно в много творби на Гершуин – и в тези, в които се е стремил да бъде стриктно класически, и във всички останали в жанрове като мюзикъла... например най-широката, най-красивата тема в Рапсодия в синьо е абсолютно по руски построена, така и звучи и би била съвсем на място в някой от концертите на Рахманинов. Това е ярко, благородно заявено влияние и дава едно лирично богатство на определени фрагменти в музиката на Джордж Гершуин, което контрастира много добре с другите елементи в неговото творчество – влиянието на джаза, ритмичността, суинга. За Людмил Ангелов е еднакво важно класическите музиканти да свирят джаз и обратното – тази симбиоза между джаз и класика обогатява всеки музикант.

Концертът се организира от Общинския културен институт "Искър", който е дом на Софийския духов оркестър вече 11 години. Коледните концерти на оркестъра стават все по-интересни и се превръщат в една от хубавите коледни традиции на столицата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени