Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ecology на Димитър Карамфилов

петък, 4 януари от 17.30 часа

Снимка: БГНЕС

Димитър Карамфилов е от сравнително по-новото поколение джаз инструменталисти. Във времето неговото име присъства в различни авторски проекти на някои от най-добрите родни музиканти като Христо Йоцов във Jazz Cats I и Jazz Cats II, Милчо Левиев, Живко Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Антони Дончев и други.

В края на миналата година той издаде своя дебютен албум с авторска музика, озаглавен Ecology, и съдържа 11 композиции. С думата „екология“ Димитър Карамфилов провокира първо себе си, а оттам и всички слушатели, а именно да се стремят към чистота във всичко – от мисъл и действие, начин на хранене и живот, до към опазването на околната среда. 

Пиесите Ecology и Adrenaline From The Unknown са първите му авторски композиции. По-късно се появяват Golden Coin On The Bottom Of The Ocean (Златна монета на дъното на океана) – по-абстрактна пиеса, и The Oak Tree In The Garden (Дъбовото дърво в градината) – джаз балада. Във времето всяка една от тях е претърпяла доста трансформации, което е нормално, тъй като и басистът е продължил да се променя като музикант. Опитът води до зрялост, промяна в мисленето и възприемането на живота. Когато човек създава музика, трябва да гледа на нея комплексно – от мелодията до аранжимента. Едно и също парче в различни аранжименти звучи по коренно различен начин. Това се случи в Ecology.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна