Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се инкриминира изгарянето на битови отпадъци, предлагат от „Волт“

Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната предлагат от европейската политическа партия „Волт“.
Снимка: БНР

Да се забрани вносът на дизелови автомобили от 2030 г., както и да се инкриминира изгарянето на битови отпадъци. Това са само част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната, предложени от европейската политическа партия „Волт“.

„Мръсният въздух става причина за сериозни заболявания като инфаркт, инсулт и рак на белите дробове“, припомни лидерът на партия „Волт“ за България Нестимир Ананиев. Затова призовава дървата и палетите от биомаса да бъдат въведени като твърди горива в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Ананиев подчерта, че 80% от хората, които се отопляват на твърдо гориво, използват дървесина. 

„А влажността в дървата, в които се използват за отопление, когато тя е по-висока, това е един от основните замърсители на въздуха, който дишаме, ако те бъдат добавени, тогава ще трябва да се види кой продава дървесина, откъде си я доставя, по какъв начин и заради това е изпусната тази категория. Тук се работи с дървената мафия", каза Ананиев.

Сред останалите предложени мерки в борбата за по-чист въздух са изграждането на плътна мрежа от датчици, предаващи информация в реално време, както и промени в наредбата за настаняване в общинските жилища, допълва активистът Десислава Малинова.

„Искаме незабавна, тотална забрана за използване на твърдо гориво в общинските жилища", каза Малинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени