Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит.

Индексът DJIA се понижава с над 350 пункта (спад с 1,46%), широкият индекс S&P500 - с 1,24% и технологичният индекс Nasdaq Comspoite - с 0,6%. Днешният негативен старт е факт, след като в петък DJIA се раздели с 558 пункта (спад с 2,2%), индексът S&P500 се понижи с 2,3%, а Nasdaq се срина с цели 3 на сто. По този начин и трите основни фондови индекса приключиха най-лошата си седмица от март насам, като DJIA и S&P500 отново се оказаха в негативна територия спрямо началото на 2018-а година.

За днешния нов спад на Уолстрийт влияние оказа понижението на акциите на Apple Inc. с близо 2% след новината, че китайски съд е забранил на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone поради нарушил на два патента, притежавани от компанията Qualcomm Inc., чийто акции пък поскъпват с близо 3%.

Под натиск от продажби с около 1,5% се намират и акциите от финансовия и банков сектор с оглед на очакванията в последно време, че през следващата година Федералният резерв няма да бъде толкова агресивен по отношение на политиката на повишаване на лихвите, колкото беше през последните няколко години.

Акциите на енергийните компании също бележат понижения с над 1% на фона на днешния подновен спад на петролните цени.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите оказват и оставащите в сила притеснения, свързани с търговката война между САЩ и Китай. Вчера американският търговски представител Робърт Лайтизер даде ясно да се разбере, че Вашингтон е поставил "твърд краен срок" до 1-ви март за успешно разрешаване на търговските спорове в Пекин, като провала на преговорите ще доведе до ново увеличаване на митническите ставки върху вноса на китайски стоки.

Официалното решение от преди малко на британския премиер Тереза Мей да отложи планираното за утре гласуване в Камарата на общините на Брекзит сделката, договорена с ЕС, само подсили напрежението на световните капиталови пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени