Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

| обновено на 10.12.18 в 18:34

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a Natale.Това издание е посветено на 340-годишнината от рождението на Антонио Вивалди, а музиката на гениалния бароков майстор е в основата на всичко, което Кремена прави като музикант.

В компактдиска са включени шест цигулкови концерта – три от тях са на Вивалди, а другите три – на съвременни композитори, които пишат музика в бароков стил: Антон Мартинов, Джанлука Берсанети и Федерико Мария Сардели. Техните произведения са посветени на българската цигуларка и са представени премиерно от нея. Цигулката, на която свири тя, е изработена от Карло Тесторе през 1735 г.


Целият диск, записан с участието на ансамбъл Vivaldi Society, носи енергията и жарта, с които свързваме италианския маниер на поднасяне на бароковата музика. В него сякаш се оглежда и жизнената, винаги усмихната Кремена. А към кого е обяснението в любов във Violino d’amore чуйте от самата нея в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна