Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона възможно най-скоро

Окончателното решение е на Съвета на министрите, където все още има държави "против"

| обновено на 11.12.18 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призова днес за премахване на проверките по всички български и румънски гранични пунктове с държавите от Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок.

Поредната - пета от 2011 г. резолюция по казуса, бе изготвена от евродепутата Сергей Станишев. Тя бе приета с огромно мнозинство, но няма задължителен характер. Приемането на България в Шенген зависи от Съвета на Европейския съюз, който до момента няма единодушие поради опозицията на Холандия.

Документът, който няма законодателен характер, бе приет с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.

Евродепутатите подчертават, че подход в две стъпки - първо премахване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници и после на проверките на сухопътните, би довел до редица рискове, както и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген има негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, заявяват евродепутатите.

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти и член на правната комисия Силви Гийом заяви в интервю за „Хоризонт“, че Съветът често нарушава законите на ЕС:

„За съжаление твърде често страните-членки нарушават европейски правила, като например солидарността. А това откровено подлежи на критика. И когато Съветът се заинати, целият ЕС страда от последствията, в т.ч. и парламентът, който си върши добре работата. А това дава представа за липса на конкретни решения, за разнобой при подхода и то по въпроси, които не са толкова сложни“, каза тя.

Силви Гийом изрази опасение, че въпросът би могъл да пострада заради факта, че комисията „Юнкер“ и европейските институции като цяло са в края на мандата си.

„Това, от което се опасявам е, че нещата се случват към края на този мандат. Има доста неща, които не вървят и по тях има доста вълнения, а и се прибавят емоциите от наближаващите избори. И се боя, че тази работа в крайна сметка няма да се увенчае с успех.  Вълненията в края, трудностите, например около Брекзит, биха могли да излязат на преден план, вместо приемането на България и Румъния в Шенген“, добави тя.

Дебатите по темата бяха вчера, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни напълно покриват критериите за целта.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също заяви, че България и Румъния са готови за пространството за свободно движение, но припомни, че окончателната дума е на Съвета, който трябва да гласува единодушно за приемането им: 

Подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния дебат декларираха и от Европейската народна партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите.

За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Той представи пред колегите си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно движение.

Пред "Хоризонт" Станишев заяви, че ако София и Букурещ бъдат приети поетапно в Шенген, ще се създаде прецедент, за което това пространство не е пригодено:

"Вредите за България и за Румъния ще са съществени. Основната част от хората в България как пътуват - с автобуси, с влак, с коли, с какво ли не".

Станишев допълни, че страната ни трябва да се научи да отстоява интересите си, когато става дума за сериозни въпроси, като например случая със седалището на Европейската агенция по лекарствата:

"Преди известно време Холандия беше кандидат за седалище на европейската агенция за лекарства след напускането на Великобритания. Те спечелиха с един глас пред Милано в Италия. България даде своят глас на Холандия, а това са стотици милиони и милиарди европостъпления в Холандия".

Тоест, казвате, че е трябвало да го изтъргуваме, така ли?

"По мое скромно мнение, да" - каза председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Цялото интервю със Силви Гийом чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна