Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ започна ремонт на път, а след това го обяви за неприоритетен

 В  края на ноември 2017 година Агенция пътна инфраструктура  предостави средства за дългоочаквания ремонт на третокласния път „Поляна-Стефан Караджово-Кошудере". Той  стартира в отсечката разклон Камен връх до село Стефан Караджово, като се очакваше ремонтните дейности да приключат до края на годината, а крайният  срок за окончателно приключване на реконструкцията на целия път бе август 2018 година, съобщават от община Болярово. Ремонтът, обаче, бе преустановен още през декември поради настъпването на зимния сезон и така и не продължи. Общинското ръководство  не веднъж настоя  да получи  отговор  кога ще бъде завършен участъкът.

Такъв изпраща преди дни АПИ в  отговор на поредно писмо на кмета Христо Христов. В него е уточнено от председателя на ведомството инж. Светослав Глосов ,че този път не е сред приоритетните пътища в област Ямбол. Такива в момента са други два  в област Ямбол. Калчево-Саранско- Каменец-Стефан Караджово , за който са отпуснати 18 200 000 лв. и Недялско-Иречеково-Търнава-Чарган-Ямбол , за който са предвидени 7 600 000 лв..

   В писмото се казва още, че средствата, за ремонта на искания от  кмета път, са ресурс, който е наличен в бюджета. Предстои обсъждане на  възможността за осигуряване на целево финансиране. При наличието на необходимите средства, ще се пристъпи незабавно към изпълнение на ремонтно-възстановителни работи по посочените участъци, завършва писмото си инж. Глосов до Христо Христов.

  В началото на писмото се съобщава, че със заповед на министъра на Регионалното развитие и благоустройството е извършена инвентаризация на републиканската пътна мрежа - в това число автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Данните от нея сочат, че около 8000 км се нуждаят от ремонт или реконструкция, за да отговарят на изискванията за качествено, комфортно и безопасно движение.

 АПИ подготвя доклад до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в който се отчитат резултатите и се посочват приоритетните за областите пътища, с направен разчет за необходимите средства за ремонтите. Общата дължина на предложените участъци е 1214 км, а прогнозната стойност 930 595 000 лв. 

  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени