Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама мексиканци търсят прилики в бита и културата между България и Мексико

2
Силвия Симова, Офелия Ривера, Луис Гомес и Славена Илиева
Снимка: БНР

Офелия Ривера и Луис Гомес са в България по програма за обмен на студенти. 

Първите впечатления след пристигането на Офелия тук са свързани с българската храна и шевиците. „Това, което ме впечатлява, е текстилът, цветовете, които се използват – те вероятно са свързани с религията, с вярата на българина“, разказа тя в предаването "По първи петли".

Офелия пристига за първи път в България през 2016-а по програма за обмен на студенти в Художествената академия. "Въпреки носталгията, която изпитвам за това, че не мога да бъда с моите родители, приятели, намирам в България една сила, която идва от носталгията", споделя още тя.

Туристическите стереотипи са интересни, защото са нещо, което продава, казва Луис Гомес в опит да обрисума мексиканците в очите на чужденците. „Това, което ни събира и отличава като народ – това е храната, щастието – това да изживяваме заедно тези моменти, с една богата трапеза, нашият език“, казва Луис.

Запитан какво от Мексико му липсва у нас, той с усмивка признава: „Цената на авокадото и това, че когато си вкъщи, постоянно си обгрижен от своето семейство и приятели.“

Мексиканците празнуват Нова година с много шум и веселие и пиниата, обясняват Офелия и Луис:

"Пиниата - това е звезда или може да бъде под друга форма, която декорираме. Има един ритуал, който изпълняваме. Започваме да я удряме с една пръчка, докато не я счупим и тогава от нея се посипват бонбони."

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна