Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Невяна Митева: Жените в армията се представят достойно

Невяна Митева
Снимка: БГНЕС

За жена генерал в българската армия трябва да има само политическа воля. Това казва председателят на Сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева. Процедурата е Министерството на отбраната да предложи на правителството, а президентът да одобри кандидатурата, допълва полковник Митева.

През 2014 година генерал-майор Кристин Лунд става командващ въоръжените сили на ООН в Кипър. По същото време в Албания, Холандия, Германия, Норвегия и Италия дами са начело на военните министерства. През 2016-а генерал Джени Карият оглавява канадските сухопътни войски, а през 2017-а Флоранс Парли става министър на отбраната на Франция. През 2018-а ген.-майор Аленка Ерменц оглавява Генералния щаб на въоръжените сили на Словения и става първата жена, заемаща такъв пост в страните от НАТО. 

Невяна Митева посочва, че в сравнение отпреди десетина години, сега дамите в армията имат сериозно присъствие. Те са близо 16% от общия числен състав. Най-много военнослужещи жени има в Сухопътните войски, защото те са и гръбнакът на въоръжените сили, но като съотношение спрямо мъжете - най-много са жените във Военно-въздушните сили. "При всички положения 16 процента е добър процент сред 29-те държави в НАТО. 8 процента от състава на контингентите също са дами", отбелязва Невяна Митева. 

"Фактите говорят, че има не само еволюция в участието, което е едната стъпка, но и в разбирането какво жените допринасят във въоръжените сили. По- добри сме, по-търпеливи сме, вършим една от най-досадните работи. Втората предпочитана специалност е комуникационните системи. Трябва да ви кажа, че са безотказни специалисти там, много точни, много прецизни. Това, което мъжът няма да има търпението да го свърши, вярвайте, че една жена го прави", твърди полк. Митева.

В армията има жени командири, изтъква Невяна и дава пример със старши лейтенант Славена Желязкова, която беше командир на взвод в Афганистан преди две години. 

"Достойно се представят - с качества, с умения, с образование. Достойно се държат и трябва да ви кажа, че мъжете им вярват. Лично се познавам с първата жена командир, която замина за Афганистан, която вие, медиите, широко отразихте - Славена Желязкова. Не само че се държа достойно като ръководител, военен лидер, ами направиха социална кауза. Защитиха, спечелиха награда от президентската институция. Те се доказват, че могат да бъдат както лидери, така и да поведат хората след себе си, но и да са социално ангажирани."

В едно от поделенията Дафинка прави първите си стъпки във военната професия. Тя току-що приключва едно от упражненията, които са за изпита й. 

"Води ме желанието ми да пазя своята страна. Да бъда един силен войник жена и да се доказвам с моите езици - говоря френски, английски език. Специално тук в София последната ми работа беше в колцентър, който търгува със злато, с биткойн. Там е твърде напрегнато, ожесточено. Работодателите са доста озлобени, доста надменни. На мен това не ми харесва."

"За роднините ми това е много хубаво нещо, дядо ми е бил войник. Желанието на майка ми е било да е войник, но не е могла да стане. Така че всички се радват много за мен", споделя Дафинка. 

Още по темата слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени