Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на Амстердам поде битка срещу „Червените фенери“

Фемке Халсема,първата жена кмет на Амстердам, иска да ограничи проституцията в града, пише Bloomberg. Кметицата смята, че сегашната репутация на града като секс дестинация работи против него.

Халсема коментира, че в последните години пристигат твърде много туристи, чиято главна цел е Кварталът на червените фенери, където основно са концентрирани проститутките в холандския град. Много от тях са чужденки.

През 2016 Амстердам, с население от 850 000 души, е бил посетен от 18 милиона туристи. Кметицата коментира, че броят на туристите ще расте, но би искала те да идват в града заради историята и културните забележителности, а не заради платения секс.

Тя добави, че заради „Червените фенери“ привлекателността на Стария град е спаднала значително в последните години.

Намеренията на Халсема се подкрепят и от значителна част от местните жители, които на референдум неотдавна отхвърлиха предложението за специален пристан, на който да акостират лодки със секс туристи.

„Блумбърг“ коментира, че градската управа има и други сериозни проблеми – например недостигът на жилища на фона на пристигащите заради Брекзит британци, както и заради преместването на централата на Европейската агенция по лекарствата от Лондон в Амстердам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна