Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Доброто решение за България е поетапното влизане в Шенген

Снимка: БГНЕС

Доброто решение за България е поетапното влизане в Шенген – първо отпадане на проверките по летищата и морските граници, изказа мнение в предаването „Преди всички“ Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Според нея не може да няма връзка проблема за защита на външните граници на ЕС с общата политика на ЕС и тази на България. 

„Изпадаме в известна шизофренична ситуация. В един момент в ЕП всички български депутати горещо подкрепят и гласуват резолюцията за отпадането на всички проверки. А във вътрешнополитически контекст много често чуваме как не си пазим външната граница, за прословутата ограда и т.н.", коментира тя и добави:

„Този сложен механизъм на ЕС, където в повечето случаи Комисията предлага, а след това Съветът и Парламентът заедно решават, води до това объркване хората да не могат да се ориентират кой решава. В случая не решава ЕП. Тези въпроси не се решават с гласа на ЕП. Хубаво е, че ни подкрепят. Като цяло обаче това объркване не е добро“.

Приматарова коментира и атентата в Страсбург от изминалата вечер: „Събития като тези винаги поставят въпроса за крехкия баланс между свобода и сигурност. Всяко едно такова събитие винаги създава климат, в който министрите на вътрешните работи започват да тласкат решенията по скоро в посока ограничаване на определени свободи, за сметка на повече сигурност“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна