Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Ще се намеся в случая с ареста на висшия ръководител на Huawei, ако това помогне за търговска сделка с Пекин

Би било неразумно, ако Фед вдигне лихвите през следващата седмица

Доналд Тръмп дава интервю за агенция Ройтерс в Овалния кабинет
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той би оказал влияние върху Министерството на правосъдието по отношение на случая с ареста на висшия ръководител на китайския технологичен гигант Huawei, ако с това помогне за постигане на търговска сделка с Пекин.

"Ако сметна, че е добре за нашата страната, ако сметна, че е от полза за това, което със сигурност ще бъде най-значимата търговска сделка, която някога е била направена  и би била добра за националната сигурност, със сигурност ще се намеся, ако сметна това за необходимо", посочи Доналд Тръмп в обширно интервю за агенция Ройтерс, дадено снощи в Овалния кабинет на Белия дом.

Тръмп също така изрази оптимизъм, че може да сключи търговска сделка с китайския президент Си Цзинпин. Този негов оптимизъм идва в момент, когато двете водещи икономики се мъчат да разрешат своя спор, допринесъл за солиден спад на американските фондови пазари и който повдигна въпроса, дали икономическите сътресения в крайна сметка няма да доведат до проблеми за самия президент през новата година.

Трябва да се има предвид, че по искане на американските власти финансовият ръководител на компанията Huawei Technologies Co. – Сабрина Мън Ванчжоу беше арестувана по-рано този месец във Ванкувър, Канада, по обвинения за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. Арестът се случи в същия ден, когато Тръмп и Си обявиха 90-дневно примирие в търговска война между САЩ и Китай по време на преговорите на двамата лидери в Буенос Айрес, Аржентина.

Тръмп, който настоява Китай да отвори пазарите си за повече американски продукти и да спре това, което Вашингтон определя като кражба на интелектуална собственост, заяви пред Ройтерс, че все още не е говорил със своя колега Си Цзинпин относно делото срещу висшия представител на компанията Huawei.

В хода на 30-минутното интервю, Доналд Тръмп също така отбеляза проведените в началото на седмицата телефонни разговори между висши търговски представители на Вашингтон и Пекин, подчертавайки, че вероятно предстоят повече срещи между преговарящите от страна на САЩ и Китай.

Той посочи, че китайското правителство е поело ангажимент за подновяване на покупките в голям размер американска соя, след като през юли Пекин наложи високи мита върху този внос от САЩ в отговор на американските мита върху китайски стоки. "Току-що чух днес, че те ще закупят огромни количества соя", отбеляза президентът на САЩ.

Ройтерс обаче цитира стокови търговци на борсата в Чикаго, според които те не разполагат с данни за възобновяване на покупките на американски соеви култури от Китай. Трябва да се има предвид, че през миналата година Китай закупи около 60% от изнесената от САЩ соя, като самите сделки бяха за над 12 млрд. долара.

В същото интервю Доналд Тръмп отбеляза, че би било грешка, ако Федералният резерв реши отново да повиши основните лихвени ставки на заседанието си през следващата седмица (на 18-и и 19-и декември). "Смятам, че би било неразумно, но какво мога да кажа аз?", посочи той пред Ройтерс.

Според него е необходима гъвкавостта на по-ниските лихвени проценти, за да се подкрепи икономиката на САЩ в момент, когато се води търговска битка с Китай и потенциално с още няколко други държави. "Трябва да разберете, че водим някои търговски битки и ще ги спечелим. Но аз също така се нуждая от стимулираща парична политика", допълни той.

Доналд Тръмп отново коментари шефа на Фед Джером Пауъл, но с малко по-сдържан тон спрямо отправените от него преди време критики. "Мисля, че той е добър човек. Мисля, че се опитва да направи това, което смята, че е най-добре. Но аз не съм съгласен с него. Мисля, че е много агресивен, всъщност прекалено много агресивен", отбеляза президентът на САЩ.

На въпроса на Ройтерс дали е притеснен, че страната може да се окаже в икономическа рецесия, когато той се кандидатира за преизбиране през 2020 година, Тръмп отбеляза, че други фактори в света могат да засегнат икономиката на САЩ, включително британския план за напускане на Европейския съюз, известен като Брекзит, както и размириците във Франция.

"Имаме проблеми в света, като Брекзит, като Франция – голям проблем във Франция. Шокиращо е да видим какво се случва в Париж ", посочи той, визирайки антиправителствени протести, насочени срещу френския му колега Еманюел Макрон.

"Дали вървим към рецесия?", запита се Тръмп и отговори: "По мое мнение, ние се държим много добре. Нашите компании се справят наистина добре. Ако Федералният резерв действа разумно и рационално, мисля, че ще сме в ракета, която ще продължи да върви нагоре".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна