Eмисия новини
от 08.00 часа

Майките на деца с увреждания продължават борбата за реформа

Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания продължават борбата за реформа чрез Национална гражданска инициатива "Системата ни убива всички". В предаването „Преди всички“ на БНР Аделина Банакиева от инициативата обясни:

„Този вид гражданска структура, която учредихме, е продължение на процеса за протест и реформи. Смятам, че е по-добре да се легитимираш като гражданска структура, отколкото като партия или като НПО, тъй като това е по-леката структура, към която могат да се причисляват много повече хора. Тази структура ще функционира, докато има нужда от нея. Тя не е безкрайно функционална като структура. Целим конкретни неща и докато те не се случат, тази структура ще функционира“.

Трите приети закона не стигат, категорична е Банакиева и обясни: „Тези 3 закона са един фундамент, но той дори сам по себе си не е много стабилен, тъй като той стъпва на периферни неща. Тези неща трябва да бъдат тепърва доработвани и тази кореспонденция да бъде направена между законите наистина адекватно, а не както е в момента“.

Банакиева е категорична, че парите, които отиват в „абсурдната“, по думите й, ТЕЛК-система към настоящия момент, са абсурдно големи. Според нея тези пари нито се контролират, нито има ясни правила:

„Ресурсите на държавата се изразходват безумно безотговорно и контрол върху това няма. Никой не иска да закрива ТЕЛК. Как ще се нарича, е все едно. Много са реформите и те ще трябва да се осъществяват пряко в работа с хората от ТЕЛК. Ние не искаме война с тях“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от

Любовта, без която не можем

публикувано на 14.10.19 в 16:16