Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Снимка

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5 декември 2018 година. Специално видео обръщение до гостите на събитието изпрати председателят на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, в което определи туризма като една от бързо развиващите се индустрии в България. Приносът на отрасъла към брутния вътрешен продукт на страната за изминалата година пък е седмият най-висок в ЕС, посочи още тя.

Промяната и подобряването на обслужването във всеки един обект е ключов фактор за развитието на туризма и привличането на нови клиенти. Именно затова голяма част от собствениците на популярни обекти, всяка година се опитват да предложат някоя нова атракция, с която да впечатлят туристите. Усилията им не остават незабелязани и показват високото качество на туристическия продукт, предлаган у нас. Годишните награди на министерството са един чудесен атестат за това и са резултат от всеотдайната работа на всеки един от вас, сподели министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тазгодишното издание на наградите беше по-специално и за екипа на „Радио България“, тъй като в категория „Публикация на тема туризъм в България в интернет блог“ е отличена колегата от испанска редакция Марта Рос.

Снимка

Материалът „5 прекрасни екскурзии, които могат да се правят в Рила“, поместен в личния ѝ блог, спечели гласовете на сънародниците ни заради искрената и неподправена любов към България, с която е написан. Кои са най-добрите места за екскурзия във величествената планина, чиято хубост и в четирите сезона пленява всеки, който я зърне, споделя авторът Марта Рос:




СнимкаРила наистина е много красиво място, а маршрутите, за които разказвам, са до пещерата на Св. Иван Рилски, водопад „Горица“, езерото „Паничище“, Ресиловския манастир и Стобските пирамиди. – споделя Марта и допълва, че това са много лесни маршрути, подходящи за хора с деца. Екскурзиите са кратки и обикновено отнемат между един и два часа. Изключение правят Стобските пирамиди, тъй като в една част маршрутът е малко опасен и дълъг.

Конкуренцията за първенство в отделните категории на конкурса е била особено ожесточена. Белоградчишките скали, замъкът „Влюбени във вятъра“ в село Равадиново, етнографският комплекс „Етър“ край Габрово и община Сандански бяха само част от дестинациите, отличени с награди, заради развитието на туристическия си продукт и предлагането му през последните години. Община Приморско получи наградата „Община за морски туризъм“ на туристическото ведомство. Проектът Ултра-крос триатлон „Лъвско сърце“, който се провежда на територията на общината, също бе отличен в категория „Туристическо събитие“. Негов организатор е триатлонистът Филип Шавов. Моят храм е планината и там отивам да се изповядам, споделя той и допълва, че важна част от подготовката за състезанието е почистването на района, в който то се провежда. Периметърът му е около 140 километра, а дисциплините са:




Като във всеки триатлон – плуване, колоездене и бягане. Плуването е на дистанция 3 километра в черноморския залив „Перла“, колоезденето е 116 километра в Странджа и 21 километра бягане в резерват „Ропотамо“. При нас идват и все повече чужденци и според тяхната обратна връзка това, което правим в Приморско, е на световно равнище.

Спортните събития, случили се у нас през последните няколко години, създадоха един изключително добър имидж на България по света, което позволи на туризма да припознае спорта като свой отличен маркетингов партньор – сподели министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който връчи отличието в категорията „Община за морски туризъм“. За втора поредна година най-добри условия за планински туризъм предлага община Банско. Дряново и Велинград пък печелят първи места в категориите за културно-исторически и балнео и спа туризъм.

Снимки: Петър Иванов