Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Пазарджик: Няма нарушения на договора за соларния парк на Върбакови

Снимка: Добрина Добрева, БНР

Договорът със соларния парк на фамилията Върбакови край пазарджишкото село Априлци не е нарушен и на този етап няма основание да се търсят неустойки за 1 милион евро, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов в отговор на обвиненията за безстопанственост, които отправи Антикорупционният фонд. Наскоро неправителствената организация внесе сигнал в прокуратурата, че фирмата не е изпълнила ангажиментите си, а общината умишлено е ощетена, като не е защитила правата си.

Тодор Попов поясни, че договорът с фирмата на Върбакови за изграждането на соларен парк с мощност 50 мегавата е анонсиран при форсмажорни обстоятелства, тъй като малко преди да започне изграждането на соларния парк, държавата е наложила мораториум върху присъединяването на всички ВЕИ централи над 30 мегавата. Преди две години бе променен и Законът за енергетиката. Това е наложило колекцията в движение, тъй като:

"Ние все едно да разрешим на някой да си построи тераса, да му дадем всички неща, той да си е платил всичко и така нататък, в един момент държавата да каже – ами за един период от време спираме да узаконяваме тераси. Така, че договорът с анекса, който сме подписали, беше до края на 2020 година. Ако тогава няма промяна в регулациите, тогава вече ще преценим как да постъпим".

Тодор Попов заяви, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който разпространява фалшиви новини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна