Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Арсеник и стари дантели“ в театър „Българска армия“

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: Иван Дончев/ТБА

Криминалната пародия „Арсеник и стари дантели“ е премиерното заглавие в театър „Българска армия“. Постановката е на Борислав Чакринов по известната пиеса на американския актьор и драматург Джоузеф Кесълринг, вдъхновена от един от най-шумните случаи в криминалистиката.

Две възрастни дами от Бруклин, благочестиви и добродетелни, прекарват в мир дните си в своя дом. Неговите врати са широко отворени за всеки, останал без близки. Двете дами знаят какво е необходимо на този човек – топлина и уют, и няколко капки арсеник във виното след вечеря. Така те са помогнали на вече 12 пътници да поемат своя последен път, отървали ги от земните грижи и самота…
„Арсеник и стари дантели“ е поставена за пръв път през 1941 година в Ню Йорк и е играна на Бродуей 1444 пъти. От тогава до днес пиесата се играе с успех по целия свят, а ролите в нея носят награди на едни от най-известните театрални актьори.

„През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. Намирам, че ако беше вярно, то Комедията не би родила едни от най-великите артисти на нашето време – Чарли Чаплин, Луи дьо Финес, Калоянчев...

Пиесата „Арсеник и стари дантели” отдавна се е превърнала в това, което наричаме „класика в жанра”. Написана като пародия на „сериозния” театър, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, с единствената задача – да забавлява. Изпълнена от бляскавата трупа на театър „Българска армия“, твърдо вярвам, че „Арсеник и стари дантели” ще се превърне в едно изискано забавление“, споделя по повод премиерата режисьорът Борислав Чакринов.

Премиерните представления са на 12 и 13 декември в театър „Българска армия“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени