Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Васил Цанов: Оценката на жизнения стандарт у нас се понижава

Проучването показва подобрение в Северозападния регион

| обновено на 12.12.18 в 13:35

В България оценката на жизнения стандарт се понижава както в сравнение с ЕС, така и в сравнение с другите страни над средното равнище, каза в интервю за "Хоризонт" проф. Васил Цанов. Той е един от авторите на изследването на Института за икономически изследвания при БАН, което показва, че България отново е на последно място по жизнен стандарт в Европейския съюз. 

В методологията за изследване на материалния жизнен стандарт се използват седем показателя, обединени в три групи – икономическо развитие, доходи и потребление, неравенство и бедност, обясни проф. Цанов.

"Имаме обаче и учудващи резултати – за някои райони имаме подобрение. Северозападният район, например, който в икономическо отношение е най-изостанал, вече не е на последно място, а на трета позиция. Това се дължи на подобрение на показателите, формиращи доходи и потребление. Коефициентът на неравенство също намалява. Изследването сочи, че се подобряват доходи и потребление, показателят неравенство и бедност силно намалява в Северозападния район", каза още проф. Васил Цанов.

Цялото интервю с него чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!