Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна 158 млн. лева за разплащане със строителния бранш по различни проекти

Представители на протестиращите строители се срещнаха с премиера и с президента

2
Строителите останаха доволни от срещата си с премиера Борисов
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна 158 милиона лева за разплащане със строителния бранш по различни проекти. Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите строители.

„Браншът е партньор на регионалното министерство при изпълнението на различни строителни дейности“, каза след срещата при премиера министър Петя Аврамова и декларира, че отношенията на ведомството ѝ със строителите е на експертно ниво:

„За нас е важно строителният бранш в България да има капацитет да изпълни тези дейности, а ние, които управляваме тези обществени средства, ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и на срока на изпълняваните строителни дейности“.

Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите, каза, че браншът излиза от срещата при премиера с позитивни отговори - първият, за разплащане на дължимото по различни проекти:

„И са осигурени 160 милиона лева. Второто нещо, за което говорим, е много отдавна - предвидимост на бранша, а днес е взето решение за 1,3 млрд. в посока Северна България, в която ще има предвидимост за бранша, ще има работа за малките фирми, търпим загуби от политиката, която водят БСП към нас с всички тези проверки, които те изискват, за които ние нямаме нищо против, стига те да се извършват така, както повелява закона“.

След срещата с премиера строителите отидоха да се видят и с президента Румен Радев. Държавният глава каза, че протестите не печелят доверието на обществото и на президента. Радев подчерта, че, за да има доверие, построеното трябва да бъде качествено:
„Моето доверие, доверието на обществото, няма да бъде спечелено с протести, декларации, а с качество и прозрачност. Работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа и заслужават по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Изключително важно значение има изпълнителната власт като организатор на тези процеси“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени