Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Правната комисия прие промените в антикорупционния закон, предложени от ГЕРБ

| обновено на 12.12.18 в 17:06
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната правна комисия приеха на първо четене промени в антикорупционния закон. Те са внесени от председателя на комисията Данаил Кирилов. След двучасов дебат третите поред промени получиха подкрепата на 12 депутати. Шестимата представители на БСП се въздържаха.

На изслушването в парламентарната правна комисия бяха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и правосъдният министър Цецка Цачева. Всички те категорично застанаха зад предложенията на Кирилов в закона да бъде изрично записано, че процедурата по гражданска конфискация не се прекратява при прекратяване на наказателно дело.

Законопроектът, внесен по спешност от шефа на правната комисия, се оказа част от по-глобални промени, върху които Данаил Кирилов работел. Извадил ги по спешност в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 година. Според гражданската колегия на ВКС от прекратяване на наказателно производство или оправдателна присъда следва прекратяване на процеса по конфискация на имущество с неясен произход. В това решение Цацаров, Цачева, Маринов и мнозинството депутати видяха навлизане на съдиите в територията на законодателите, а шефът на антикорупционната комисия се оплака, че броят на заплашените дела нараства.

"Повече от 20 дела са и сумата е повече от 22 млн.", каза Георгиев. 

Първото дело, което беше затворено, макар и само на първа инстанция, беше това за неясните милиони на бившият депутат от ДПС Христо Бисеров. Георгиев отказа да се ангажира с прогноза дали ще могат да се отворят отново очевидно радващите се на достатъчна подкрепа законодателни промени ще позволят производството срещу Бисеров и други проверявани. Той се аргументира с това, че не желае да коментира конкретни казуси, без да се знае кога ще бъде приет законът и дали президентът няма да наложи вето върху него.

Освен отвързването на гражданската конфискация от наказателното производството, депутатите от правната комисия гласуваха и за по- дълги срокове на проверките за доходи.

Дебатите в пленарната зала по третите поред промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество са планирани за петък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени