Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира поскъпва с оглед на растящата партийна подкрепа за Тереза Мей преди вота на недоверие

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на страната Тереза Мей ще успее да се справи с вота на недоверие, който беше иницииран от група нейните противници в управляващата Консервативна партия.

Новината от по-рано днес за предстоящ вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей по-късно тази вечер доведе за кратко до нова обезценка на британската лира към 20-месечно дъно от 1,2474 щатски долара.

Последва силен отскок на паунда, след като все повече и повече депутати от Торите изразиха подкрепата си за настоящия партиен лидер и премиер на страната. Според последна информации на политическия редактор на Би Би Си – Лаура Кьонсберг, вече 158 депутати от Консервативната партия са заявили, че довечера ще подкрепят Тереза Мей. Именно толкова гласа са необходими като минимум, за да може тя да запази лидерската си позиция, тъй като броят на депутатите на Торите е 315.

                                                     Графика на британска лира / долар

Снимка

Това допринесе за поскъпване на паунда в рамките на деня с 0,83% към 1,2605 долара, като по същото време еврото се понижи 0,56% към двудневно дъно около 0,8999 британски лири, отстъпвайки от 4-месечния негов връх около 0,9086 нивото, достигнато в началото на работната седмица.

Ако все пак Тереза Мей загуби вота на недоверие, през следващата седмица ще трябва да се проведе ново вътрешнопартийно гласуване за избор на нов лидер на Торите. Подобен сценарий може да предизвика нови агресивни разпродажби на британски лири, тъй като ще се засилят опасенията, че начело на Консервативната партия ще застане привърженик на твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без сделка).

Ако обаче Мей спечели вота довечера, тя ще остане лидер на партията за най-малко още 12 месеца и ще трябва отново да се съсредоточи върху тежката политическата битка в рамките на партията и на целия британски парламент по отношение на договорената от нея с Европейския съюз Брекзит сделка. Това от своя страна предполага, че британската лира ще намери само краткотрайна подкрепа от факта, че Тереза Мей е запазила своя пост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени