Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

| обновено на 13.12.18 в 15:10
По инициатива на президента се състоя дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“.
Снимка: БГНЕС

На дискусия за прозрачността в изборния процес президентът Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините.

Радев определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване.

"Не казвам, че е панацея. Това е един механизъм, който драстично ще ограничи нашите болести в момента - недействителните бюлетини, манипулация на вот, манипулация с протоколи".

Важно е двата вота, които предстоят през 2019-а година, да са прозрачни и честни, посочи Радев. Според него проблемите в изборния процес се разширяват чувствително.

Поставяйки въпроса за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, президентът каза:

„Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“.

Съветникът на президента по правни въпроси Емилия Друмева смята, че след като заседанията на Централната избирателна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, логично е този подход да се пренесе и към секционните комисии:

„Но с много важен акцент на нашето предложение - камерите се включват след приключване на гласуването в изборният ден“, посочи тя.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева призова политиците за отговорно отношение при определяне състава на секционните комисии.

„Честата смяна на съставите на секционните избирателни комисии, подмяната в деня преди изборите, включително в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са преминали никакво обучение, създава проблем“, каза тя.

Отсъствието на представител на ГЕРБ в дискусията за изборния процес при президента не означава бойкот, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той обясни, че служебни ангажименти, както негови, така и на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов са попречили да се присъединят към общественото обсъждане. В същото време Кирилов подчерта, че мястото за подобна дискусия е в парламента.

"Не възразяваме срещу това да има широк обществен дебат, както и президентът да формира и да организира такива събития. Доколкото разбирам там вземат участие представители на ЦИК, което е добре, защото смятам, че колегите от ЦИК ще представят, както техния анализ, така ще представят одита, който беше извършен от БАН по експериментите, които им бяха възложили със закон. Лошо е, ако има опит да се променят или да се извратят обективни факти", каза Кирилов.

Данаил Кирилов обясни, че са неприемливи идеите на президента за отпадането на черновата на изборния протокол и въвеждане на електронното дистанционно гласуване.  В същото време той подчерта, че при широко съгласие сред групите в парламента  ГЕРБ би подкрепил идеята за въвеждане на видеонабюдение при броенето на бюлетините. Кирилов обаче постави под съмнение подобен регламент да е  успешен във времето.

"Това означава, че нашите избиратели биха искали да гледат. Не искам да кажа, че това ще е изборен Биг брадър, но това означава, че публиката иска да знае. Щом иска да знае, нека се даде възможност. Да, на следващите избори вероятно ще се критикува този способ или ще отпадне".

В същото време от "Воля" открито заявиха, че са бойкотирали президенстката дискусия. Депутатите смятат, че този разговор е закъснял и върви след събитията.

"Ние от "Воля" още февруари месец внесохме поправки, които включваха видеонаблюдението в изборните секции. Вчера вече беше гласувано на първо четене, беше прието от Народното събрание. Странно е, че президентът чак сега се е сетил да се вслуша в нашата идея, още повече пък да се опита и да си я препише като своя. Ние отказваме да се включваме в пиар акциите на БСП", коментира Пламен Христов.

"Обединени патриоти“  са получили покана от президента за участие в дискусията по изборните правила, но не са я уважили. Това потвърдиха за „Хоризонт“ депутатите от квотата на НФСБ Валери Симеонов - лидер на партията, и Християн Митев, който е заместник-председател на правната комисия.

"Той добре ли е? Може ли да кани народни представители в работно време. Сигурен ли е, че има правилник на Народното събрание", каза Симеонов, а Митев допълни -  "Той ни обвини, че не работим, и че сме мързеливци“.

"Обединени патриоти" също като ГЕРБ смятат, че мястото на подобна дискусия е в парламента и в правната комисия.

За участие в срещата на „Дондуков“ 2 са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, специалисти по темата от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.
Вчера мнозинството в Народното събрание отложи при гласуването на първо четене въвеждането на машинното гласуване в цялата страна. Централната избирателна комисия ще решава къде да постави машини. Условията са това да са поне хиляда секции, но с над 300 избиратели и то на територията на страната.
Звукова картина чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна