Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един канадски гражданин липсва в Китай, вероятно е арестуван

Канада предполага за наличието на още един случай, включващ техен гражданин, пребиваващ в Китай, който е бил разпитван от китайските власти и чието местонахождение е неизвестно към момента, заяви късно снощи външният министър на страната, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Външният министър Криста Фрийланд разкри тези подробности на пресконференция в канадската столица, където тя и други представители на правителството предложиха актуализация на следващите стъпки в процеса по екстрадиране на финансовия шеф на Huawei Technologies Co.

Късно снощи канадски власти посочиха, че става въпрос за 43-годишния Майкъл Спавор, който оглавява организацията с нестопанска цел Paektu Cultural Exchange, помагаща на хора да пътуват до Северна Корея. Любопитно е да се отбележи, че той е помогнал за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман и е един от малкото западняци, които са се срещали със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Наясно сме, че китайските власи за разпитвали наш гражданин. Ние обаче не можем да се свържем с него, откакто бяхме уведомени за  това", посочи г-жа Фрийланд.

Няма отговор на обажданията до неговия мобилен телефон. За последно Майкъл Спавор е бил активен в социалните медии в понеделник, когато е посочил през Facebook и Twitter, че ще пътува до Сеул, Южна Корея.

Криста Фрийланд също така отговори на въпросите за онова, което властите знаят за задържането в Пекин преди дни на бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг.

Ковриг, който понастоящем работи в компанията International Crisis Group (ICG) – транснационална неправителствена организация, е бил заместник-консул на канадското посолство в Пекин между септември 2014-а и август 2016 година, преди да стане консул в Хонконг. "ICG е наясно със съобщенията, че нейният старши съветник в Североизточна Азия – Майкъл Ковриг е бил задържан в Китай", посочи неправителствената организация в специално изявление във вторник. "Ние правим всичко възможно, за да осигурим допълнителна информация за местонахождението на Майкъл, както и за неговото бързо и безопасно освобождаване", добавиха от ICG.

Изчезването на втори канадски гражданин, пребиваващ в Китай, е факт само дни след ареста във Ванкувър, Канада на финансовият изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Hiawei - Сабрина Мън Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на китайския технологичен консорциум - Рен Женфей. Самото задържане е било по искане от САЩ за нейната екстрадиция в щатите. Kанадски съд пусна във вторник г-жа Мън Ванчжоу под гаранция за 10 млн. канадски долара (около 7,5 млн. щатски долара).


Междувременно властите в Пекин заявиха, че и двамата задържани канадци са заподозрени в извършване на дейности, застрашаващи националната сигурност. От Китайското външно министерство посочиха, че и в двата случая все още текат разследвания и че са защитени законните права и интереси на задържаните. Според външното министерство предприетите от китайските власти действия се основават на закона и на действащите регулации.

"Чуждестранните посетители са добре дошли и няма от какво да се безпокоят, ако спазват законите", посочиха от министерството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна