Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът Тодор Галев:

Българите вече са по-грамотни да участват в електронно преброяване и електронно гласуване

Има регионална специфика в най-търсените думи в Google през 2018-а

Снимка: БГНЕС

Достъпът до интернет в България през 2018 година вече обхваща 72% от домакинствата. Това предполага и нарастване на хората с умения да използват електронното преброяване или електронното гласуване. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" социологът Тодор Галев. Електронното гласуване според него е по-лесно от електронното преброяване и затова би имало "доста голям успех". 

Все още ползването на интернет в България продължава да бъде движено от търсенето на информация за забавления, отбеляза социологът:

"Със съжаление трябва да отбележим, че все още предлагането на публични услуги е много ниско. Затова няма защо да се учудваме, че едва по-малко от 10%, тоест един на десет души е ползвал някаква публична услуга от публична институция онлайн".

Според националната статистика мъжете продължават да са по-активни в интернет от жените. "Това винаги е било така. Във всички страни е така. Просто мъжете имат по-силно предпочитание към наука и технологии като цяло, съответно и ползване на интернет като част от технологичната сфера", коментира Тодор Галев. 

Статистиката  на Гугъл - България за 2018 година откроява като най-търсени за годината Истанбулската  конвенция, защитата на личните данни, Световното първенство по футбол и... школо.

Тодор Галев свързва търсенето на думата "школо" не точно с търсене на образователна институция, а по-скоро с големия брой съществуващи у нас онлайн проекти, които съдържат ключовата дума “школо“ в заглавието си – образователни уебсайтове и сайтове на неправителствени организации. Като резултати излизат и много индивидуални проекти на ученици.

Около Истанбулската конвенция имаше голям публичен дебат, на чувствителна тема – за социалната определеност на пола. Тя бе непозната за българите, с провокативно име, въпреки че чисто юридически името ѝ не е такова, Така Галев тълкува големия интерес към конвенцията, отчитан от световната търсачка. 

За съпоставка – в Европа най-търсени през отминаващата година са били думите Брекзит и Русия, припомни социологът. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени