Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Снимка: БГНЕС

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място в челната двадесетица. Останалите 19 места заемат политици от САЩ, Канада, Мексико, Чили, Ирландия, Великобритания, Африкански съюз, Сиера Леоне, Индия, Кения, Малайзия и Израел. Според Ева Майдел, да бъде част от тази класация, на първо място е огромна отговорност, за която се изисква както постоянство, така и реално свършена работа по приоритети, засягащи не само ЕС, но и света. Тя е категорична, че след това признание няма да спрат усилията ѝ за подобряване качеството на образованието, осигуряването на повече възможности за развитие на бизнеса, както и възможността гражданите и икономиката да се възползват от технологиите и допълни:


Смятам, че младите хора трябва да бъдат представени в политиката и да имат шанса да използват идеите си, за да влияят положително на нашето общество. Точно затова класацията на „Аполитикъл“ отчита, че ако имаш нужните умения и качества, можеш да промениш средата, в която живееш, без значение от възрастта ти. Така че си пожелавам повече млади хора с качествени проекти, които да реализираме заедно за успехите на нашата страна.

Какво успя да постигне Европейската комисия в настоящия мандат по отношение на младите хора, както и в каква Европа искат да живеят те, са въпроси, които стават все по-актуални в навечерието на европейските избори. Макар до смяната на „караула“ в Европейския парламент да остават шест месеца, несигурността какво ще се случи след това става все по-осезаема. Постигнатото споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит все още не е оказало влияние върху икономиката, но след излизането на Обединеното кралство от съюза са възможни известни сътресения, които не бива да бъдат подценявани. Сериозните предизвикателства, пред които е изправено европейското семейство обаче, не успяват да заглушат изказването на бившия американски президент Барак Обама, в което той определя ЕС като едно от най-великите политически постижения в света. Същото мнение споделя и българският евродепутат от групата на Европейската народна партия Ева Майдел, подкрепяйки тезата си с пример за една успешна политика, превърнала се в своеобразна емблема на ЕС:

Младото поколение в Европейския съюз определено е по-запознато с ползите от европейската интеграция. Това са хората, които пътуват и учат свободно, имат възможност да опознаят различни култури и традиции. Създават приятелства и извън собствената си държава. Именно това е причината програмата „Еразъм“ да е най-успешният проект на ЕС в сферата на образованието и културата. Около 9 милиона европейски граждани, в това число и много българи, са се възползвали от възможността за студентски обмен. Аз наричам това поколение „Еразъм“ и то е онова, което работи за повече младежки политики на ниво ЕС. Статистиката показва, че студентите, участвали в програмата „Еразъм“, са три пъти по-склонни да гласуват на изборите, отколкото тези, които не са. Очаква се наличните средства за „Еразъм+“ за 2019 година да се увеличат с близо 300 милиона евро. Това  увеличение е с близо 10 процента, а в следващия програмен период то ще бъде двойно.

През тази година започна работа и по още един проект, чиято цел е да накара младите хора да опознаят, почувстват и разберат Европа по свой начин. За тази цел специална програма предоставя 15 000 безплатни билета за влак, с които младежите да посетят държава – член на ЕС, която пожелаят и да опознаят нейната култура и традиции. За мнозина това е първо пътуване без техните родители, което им позволява да станат и по-независими.