Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката и Далечният изток

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От времето, когато Маршал Маклуан обобщи, че светът се превръща в глобално село с помощта на Интернет, мина около половин век. И днес, обаче при модерните съчетания на глобално и локално, които родиха дори новата дума „глокализация“, отчитането на националната идентичност и особеностите на онова, което наричаме „манталитет“ остава необходимо познание.
Какво си струва да знаят българските учени и бизнесмени за психологическите стереотипи, философската нагласа и традиции на китаеца или японеца например, за да работят по-успешно с тях? Как исторически се е развивала науката на изток, довела до икономически и технологичен бум Япония в годините след Втората световна война, както и Китай – в последните тридесет години? Защо за тези страни се оказа толкова успешен девизът „От копирай до иновирай“?
Своите наблюдения от Поднебесната империя и Страната на Изгряващото слънце споделя авторът на „Социална динамика без формули“ проф. Николай Витанов, завърнал се наскоро от Китай, работил преди време и в Япония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна