Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Визитата на Франциск е протоколна, но е добра възможност

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Посещението на Папа Франциск в България ще е протоколно и най-вероятно няма да доведе до промени в отношенията между православието и католицизма, но е повод за хубави жестове към несъмнено интересен човек. Така богословът професор Иван Желев коментира потвърдената по-рано днес визита в предаването „Нещо повече“.

Понтифът ще посети страната ни по време на апостолическа обиколка в началото на май догодина. Желев сравни визитата на Франциск с тази на по-предишния папа, Йоан Павел II, през 2002.

„Има голяма разлика, макар да са минали само 15 години. Сегашният папа е забележителен човек в друго отношение. Йоан Павел Втори беше човек от комунистическа страна, който участваше в свалянето на този режим. Тогава се настояваше папата да бъде поканен и от Българската православна църква, което и стана след известен натиск върху църковното ръководство от тогавашната власт. Този папа е ориентиран към онеправданите, бедните, маргинализираните в този свят. В съобщението пише, че той идва по покана на властта и римокатолическата църква“, каза богословът.

Най-вероятно Франциск ще се срещне с патриарх Неофит и някои от архиереите, както и ще посети места с много католици, като град Раковски, допълни Желев.

Папата защитава маргинализирани групи, има отношение към въпроси като педофилията сред католическите свещеници и дори е казвал, че не може да съди вярващи хомосексуалисти, изтъкна богословът интересни характеристики на Франциск.  

„Нека си спомним как Йоан Павел Втори беше приветстван от пловдивския митрополит Арсений по време на служба, пред хиляди вярващи. Това беше един чудесен жест. От такива жестове няма какво да загуби православната църква“, смята професор Желев.

Цялото интервю с него може да чуете в прикачения файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна