Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две изложби на Тодор Дрянков ще има през 2019-а в Пловдив

Наследниците на известния наш живописец излагат непоказвани негови картини

| обновено на 14.12.18 в 11:01

Известният пловдивски художник Тодор Дрянков (1944-2014) ще бъде представен от неговите наследници с две големи изложби през 2019 година.

Живописни платна на знаменития пловдивски жудожник Тодор Дрянков, ученик на Златю Бояджиев, посетиха Македония през този месец. В Пловдив неговите творби могат да се видят в залата на Бизнес хотел Пловдив в сборната Коледна изложба, наред с платната на Нели Ценова, Иван Чакъров, Снежана Фурнаджиева и други.

Идеята на наследниците на твореца е да организират изложбите - догодина когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Тодор Дрянков е роден през 1944 г. в Пловдив. Завършва Национална художествена академия, София под ръководството на Златю Бояджиев. Има редица индивидуални и групови участия в изложби в България и чужбина. Много от картините му се намират в частни колекции в България, Япония, Великобритания, Белгия, Франция, САЩ, Мексико, Русия, Йордания и други. Живописецът ни напусна рано , още през 2014, но остави творчество от близо 2000 картини.

В интервюто по темата разказваме за представянето на твореца в Скопие, организирано от директора на Българския културно-  информационния център Светлана Славова.

Чуйте повече от Петър Вангелов, племенник на твореца, който старателно пази жив спомена за вуйчо си. 

Творби на Тодор Дрянков


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени