Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средиземноморският Кипър вече има... полярен изследовател

Първият кипърски полярник е проф. Константинос Христофидис, физик, ректор на Университета на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Първият кипърски полярник е проф. Константинос Христофидис, физик, ректор на Университета на Кипър. Той замина тази нощ за Чили и днес се присъединява към екипа, който ще започне работа в българската база на Антарктида, съобщи той за БНР преди отпътуването си.

Покана за участие на кипърски учени в полярната мисия отправи лично проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, по време на посещението си на острова през април тази година.

Научната работа на Ледения континент на проф. Христофидис ще продължи до 11 януари, като интерес за него представляват изследванията върху околната среда и климатичните промени. Мисията ще постави началото и на научните контакти между Университета на Кипър, който е водещото висше учебно заведение в страната, и Българския антарктически институт. Университетът на Кипър има договори за сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Техническия университет в София.

Проф. Христофидис е физик, завършил е в Гренобъл, преподавал е в Университета в Торонто. В Университета на Кипър е вече 26 години. В края на тази седмица приключва вторият му мандат като негов ректор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна