Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кварто квартет" и Бетовен - музикалната комбинация на тази неделя

Последният ден от тази седмица е рожденият ден на големия немски композитор Лудвиг ван Бетовен. За пета поредна година "Кварто квартет" отбелязват този ден подобващо - с концерт! В сутрешното ни "Радиокафе" гостуваха двама от постоянните членове на състава, който се нарича квартет, но често става и квинтет, че дори и оркестър - това са създателят на "Кварто" Иван Пенчев (цигулка) и виолистката Татяна Тодорова. Той свири в Софийската филхарммония, тя - в Радиооркестъра. "А като добавим виолинчелиста Димитър Тенчев от "Софийски солисти" - смее се Иван Пенчев, "ще имаме представителство на трите най-добри оркестъра в България".

Татяна Тодорова разказа за турнето на Симфоничния оркестър на БНР в Корея, а след това разговорът премина към музиката и личността на Бетовен. Програмата включва неговия Септет опус 20 - "малко хора знаят, че това е творбата, с която всъщност Бетовен става известен - разказва Иван, - след като го написва и започва да се свири, други музиканти взимат теми от този септет и ги превръщат в песни, които са се пеели навсякъде. И съвсем скоро всички знаят името на Бетовен". Но програмата започва с един от късните квартето на Бетовен - опус 132. "Него пък Бетовен пише след Деветата си симфония, когато е бил болен и е мислел, че ще умре... и докато е на легло в продължение на два месеца, пише тази музика". Тук се намесва Татяна - "този квартет е изключително специален за нас. Като студенти в Музикалната академия, нашият преподавател по камерна музика Димитър Козев ни подтикна да започнем да го учим и като ни чи, зави, че това е нашия квартет. В него има много драматургия и проф. Козев считаше, че сме силни в нейното предаване на публиката...оттогава всеки път го свирим с голямо вълнение". Всъщност този квартет е много повече от обичан квартет - от една страна има пет части, от друга - всяка част е хем свързана с останалите, хем самостоятелна, има речитативи като в Девета симфония (в цигулковата партия), а за бавната част самият Бетовен си е написал, че това е неговата молитва към Бога, а последната част е като един "танц на ангелчета" - всичко това ни го  разказват един през друг Иван и Таня.

Афишът (както обикновено при концертите на "Кварто квартет") е доста оригинален и показва Бетовен, който кара... колело. Иван Пенчев смята, че композиторът е бил много широко скроен и би оценил такава една закачка.

Никаква закачка обаче няма в подготовката на програмата, която е изключително трудна и изисква много часове посвещение. Според Татяна Тодорова много от камерните творби на Бетовен не се изпълняват токова често именно защото изискват мноого работа. "А именно неговите триа, квартети, сонати за цигулка и пиано са го направили прочут" - казва Иван Пенчев и припомня за времената, по домовете са се изнасяли концерти всяка седмица. "А особено късните му квартети са сред най-трудните камерни произведения, писани някога" - допълва цигуларят. За "Кварто "концертът, посветен  на Бетовен, е наистина специален, защото "не можеш просто ей-така да свириш Бетовен". И отаналите музиканти в този проект не са подбрани ей-така - "за всеки наш концерт имаме някои различни гости и това е защото търсим тези музиканти, които са най-подходящи за точно тази програма". За квартета и септета на Бетовен на сцената с Иван Пенчев и Татяна Тодорова ще бъдат Атанас Илиев (кларинет), Мария Черноокова (фагот), Красимир Костадинов (валдхорна) и Кирил Иванов (контрабас).

Часът и мястото - неделя, 16 декември, рожденият ден на Лудвиг ван Бетовен, зала България, 19.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!