Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален календар за Годината на Панчо Владигеров

Инициативен комитет представя Националния календар за честванията на Годината на Панчо Владигеров
Снимка: НМА
Представители на някои от най-важните и активно работещи български музикални и образователни институции се събраха, за да представят национална програма за честванията на 120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров.
Календарът набъбва с всеки изминал ден и определено няма да бъде концентриран само около рождената дата на композитора – 13 март 2019, а ще бъде разпределен така, че цялата година да се превърне в празник за Владигеровата музика.

Представител на наследниците на представянето беше Панчо Владигеров-внук, който заяви за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" :
"Всички медии и музикални институции са зад мен, което не беше така преди десет години, и затова има тройно или четворно повече мероприятия и концерти. Може би беше важно това да узрее и трябваше години да минат. И нека това да бъде едно начало за по-масови мероприятия не само за Владигеров, а в областта на изкуството и музиката в България."

Панчо Владигеров-внук подчерта, че за изкуството са нужни средства, затова ще се разчита не само на Министерството на културата и общините, но и на участието на по-заможни българи, които биха искали родната култура да се популяризира.

През 2019-а - Годината на Панчо Владигеров, много български музиканти плануват да изпълняват музика на българския класик в своите концерти у нас и по света. Заслужено голямо внимание ще бъде отделено на тази огромна фигура в развитието на нашата култура през ХХ век - концерти, изложби, научни конференции и академични четения, оперни и балетни спектакли, нови компактдискове и т.н. - отбелязването на 120-годишнината на Владигеров ще бъде придружено от голям и разнообразен календар. Така твърдят представителите на част от институциите, които са се нагърбили с организацията:
- проф. Димитър Цанев - ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София
- доц. д-р Момчил Георгиев - член на управителния съвет на БНР
- Надя Сотирова - директор на Къща музей "Панчо Владигеров" в София
- Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония
- доц. д-р Георги Арнаудов - заместник-ректор на Нов български университет

Техни изказвания чуйте в репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна